Ilija kliza Božanski, "pao" i rekord Nejtana Čena

Ilija Malinjin upisao je ime u istoriji sporta, pošto je u finalu Svjetskog prvenstva u Montrealu prvi u istoriji na zvaničnom takmičenju uspio da izvede četvorostruki akse

11463 pregleda 1 komentar(a)
Talasi publike nosili su 19-godišnjeg klizača do svjetskog rekorda, Foto: REUTERS
Talasi publike nosili su 19-godišnjeg klizača do svjetskog rekorda, Foto: REUTERS

Ilija Malinjin upisao je ime u istoriji sporta, pošto je u finalu Svjetskog prvenstva u Montrealu prvi u istoriji na zvaničnom takmičenju uspio da izvede četvorostruki aksel!

I slavio je i to novim svjetskim rekordom baš za razliku između trostrukog, zemljaka Nejtan Čena i četvorostrukog aksela 19-godišnjeg Amerikanca Malinnjina.

"Publika je ovdje nevjerovatna. Osjećao sam njenu podršku - i nakon svakog odrađenog elementa, taj talas podrške je rastao, kao da me je nosio na rukama gotovo cijeli program,” kazao je Malinjin.

A onda je još 30 minuta davao intervjue kanadskim, američkim i japanskim novinarima. Zbog uzbuđenja oko novog prvaka konferencija za novinare je značajno kasnila.

Ipak je Ilija našao vremena odgovoriti na majčin poziv - Tatjana Malinjina je bivša uspješna klizačica, a otac Roman Skornjakov sada trenira sina, koji nosi majčino prezime.

"To je Božansko klizanje! Nevjerovatno. Gledala sam na treningu četvorostruki aksel Vladislava Dikidžija, ali u zvaničnom programu ga izvesti uz još pet četvorostrukih salta. Ilja je jedinstven", kazala je olimpijska šampionka Natalija Bestemjanova.

A Ilija rođen u Americi, počeo je sa šest godina, nerijetko trenirajući i u Sibiru kod djeda Valerija Malinjina.

Bonus video: