Šezdeset sati pakla i inspiracija za sve žene - Džasmin Paris prva djevojka koja je završila najteži ultramaraton

O kakvom podvigu se radi možda i najbolje govori podatak da je prije Džasmin svega 19 muškaraca uspjelo da Berkli maraton završi unutar 60 sati - od 1989. godine kada je produžen na 160 kilometara

16967 pregleda 50 reakcija 2 komentar(a)
Džasmin Oaris u cilju, Foto: Printscreen YouTube/Film My Run
Džasmin Oaris u cilju, Foto: Printscreen YouTube/Film My Run

Ovo je za sve žene širom svijeta - poručila je Džasmin Paris nakon što se poslije 160 kilometara (100 milja) trčanja srušila na cilju u Frozen Hed parku u Tenesiju.

"Djevojka od čelika" iz Mančestera postala je prva žena koja je završila najteži ultramaraton na svijetu - kroz cilj je prošla nakon 59 sati, 58 minuta i 21 sekundu, tačno 99 sekundi prije istaka 60 sati, na koliko je ograničena ova trka.

O kakvom podvigu se radi možda i najbolje govori podatak da je prije Džasmin svega 19 muškaraca uspjelo ovaj ultramaraton da završi unutar 60 sati - od 1989. godine kada je produžen na 160 kilometara.

"U posljednjim metrima sam shvatila da imam samo nekoliko minuta da trku završim prije isteka vremena, pa sam nakon skoro 60 sati prolaska kroz uspone u šumi, praktično u sprintu ušla u cilj", ispričala je Paris za BBC.

Izgrebana od trčanja kroz šume Tenesija i vidno iscrpljenja Džasmin kaže da je u finišu osjetila nevjerovatno olakšanje.

"Srećna sam zbog sebe, jer sam nakon tri godine uspjela, ali mi je posebno drago da sam na neki način sve ovo učinila i za žene širom svijeta - ne samo za one koje se bave trčanjem, već za svaku koja želi da prihvati izazov, a možda nema samopouzdanja. Pomisao da sam ih možda nadahnula da vjeruju u sebe... To je ogromno", naglasila je Paris.

Berkli ultramaraton ili "šezdeset sati pakla", najteža je trka na planeti, a pokrenuo je Geri Kantrel 1986. godine. Ideju je dobio na pomalo bizaran način, nakon što je Džejms Erl Rej, ubica Martina Luter Kinga, bježeći od policije kroz planine Tenesija prešao 12 milja (19 kilometara) za oko 55 sati.

Navodno je Kantrel tada rekao da bi on za to vrijeme prešao 100 milja i nova trka je bila rođena. Ime joj je dao po svom dugogodišnjema saputniku na mnogim trkama Beriju Berkliju.

Inače, staza prepuna uspona i nizbrdica kroz šumski predio Tenesija, sastoji se od pet krugova po 20 milja, a prvi je u okviru 60 sati uspio da je završi Mark Vilijams 1995, šest godina nakon što je krenula Berkli priča.

Bonus video: