„Lavovi” sanjaju glavnu fazu

U odlučujućem meču za plasman među 12 najboljih ekipa u Evropi, rukometaši Crne Gore večeras (18 časova) igraju sa Slovenijom. Dovoljan im je i bod protiv favorizovanog rivala

20104 pregleda 43 reakcija 18 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Kada bi sportski hroničari pokušali da analiziraju koja ekipa na svijetu je najviše propatila zbog koronavirusa, vjerovatno bi rukometna reprezentacija Crne Gore bila u samom vrhu te liste. “Lavovima” je prvo uskraćen nastup u baražu za Svjetsko prvenstvo u Egiptu, u kojem bi sigurno imala velike šanse protiv Češke, a zatim je bila prinuđena da bez devetorice igrača igra jedan od ključnih mečeva u kvalifikacijama za EHF Euro protiv Rumunije u Baja Mareu.

Sve to je preživio tim Zorana Roganovića, a onda su došle nove muke tokom priprema za šampionat Starog kontinenta u Mađarskoj i Slovačkoj. Omikron soj je izbacio mnoge igrače iz ritma, tri veoma važna beka Miloš Božović, Stevan Vujović i Stefan Čavor neće ni igrati u Debrecinu, a prva dva meča je propustio i selektor.

I pored svega, “lavovi” su došli na korak do sna, plasmana među 12 najboljih evropskih selekcija. Nakon pobjede nad Sjevernom Makedonijom (28:24), dovoljan im je “samo” bod protiv Slovenije, ali to će biti jako težak zadatak, jer je “dežela” prije dvije godine dogurala do polufinala.

Tim Ljubomira Vranješa sada ne djeluje moćno kao u tim duelima u Švedskoj, ali imena Mihe Zarabeca, Blaža Blagotinšeka, Gašpera Marguča, Blaža Janca, Jura Doleneca, Domena Makuca, Boruta Mačkovšeka i ostalih jasno govore ko je favorit u večerašnjem ex-YU obračunu (18 časova).

7:0 vodi Slovenija u međusobnim duelima protiv Crne Gore. Od toga je četiri pobjede upisala u prijateljskim duelima, jednu na Mediteranskim igrama u Taragoni 2018, a dvije na evropskim prvenstvima - na današnji datum 2018. u Zagrebu (28:19) i 2008. u Stavangeru (31:29). Na tom meču prije 14 godina u Norveškoj, najefikasniji igrač “lavova” sa pet golova bio je sadašnji direktor reprezentacije Draško Mrvaljević

- Prvu utakmicu su odigrali koliko je bilo potrebno da pobijede Makedoniju, dok su se protiv Danske držali nekih 40 minuta. Sa Slovenijom tradicionalno nemamo dobre rezultate, to je jako dobra reprezentacija, sastavljena od fenomenalnih igrača iz najboljih evropskih klubova. Biće jako teško, ali se čini da smo sazreli i da smo spremni da uđemo u koštac i sa najboljim selekcijama, da budemo konkurentni svima - poručio je Roganović.

Prije dvije godine u Gracu, Crna Gora je protiv Srbije upisala prvu pobjedu na evropskim prvenstvima (22:21), ali je u odlučujućem meču za plasman u glavnu fazu ubjedljivo poražena od Bjelorusije (36:27).

- Naučili smo lekciju u Austriji. Sada se vidi da nema te euforije, jer se već dvije godine spremamo za ovo. Tada, kada smo pravili analizu, jasno smo vidjeli gdje smo, uslovno rečeno, pogriješili. Momci su se odmah nakon utakmice protiv Makedonaca fokusirali na duel sa Slovenijom. Bilo je malo slavlja u svlačionici, što je i normalno, ali odmah su prešli na druge zadatke. Na velikim takmičenjima je najbitnije zaboraviti šta se dešavalo, jer ako mislima ostaneš u prethodnoj utakmici, onda bude puno teže - naglasio je selektor.

Problem, osim činjenice da zbog koronavirusa nema Božovića, Stevana Vujovića i Čavora, predstavljaju i povrede Mirka Radovića i Vaska Ševaljevića, ali se selektor nada da će ekipa stići do glavne faze, pa makar i po cijenu da “ranjena” stigne do Budimpešte.

- Imamo problema sa povredama, vidjećemo da li će Radović i Ševaljević moći da nastupe. Moramo da sačekamo još koji dan da se vrati neko od igrača iz karantina, tako da ćemo morati da se ispraznimo do kraja. Znam da će to biti teško, rizično za nastavak takmičenja, ali daćemo sve od sebe i vidjećemo da li će to biti dovoljno - zaključio je Roganović.

Jedan od aduta biće najmlađi član reprezentacije, 19-godišnji Radojica Čepić, koji je u odsustvu Božovića i Vujovića sjajno iskoristio šansu.

- Normalno je da se zaboravlja pobjeda nad Makedoncima, ona nam je samo otvorila put ka drugom krugu. Najbitnija je utakmica sa Slovenijom, to je ključ za prolaz. Znamo da nam i neriješen rezultat to donosi, ali se nikada ne može igrati na remi. Moramo da idemo na pobjedu - poručio je bek slovenačkog Celja.

Adut Crne Gore u duelu sa objektivno kvalitetnijim rivalom može da bude srce.

- Slovenija je jako dobra ekipa, nekoliko igrača je sa mnom u klubu, a ostali su u mnogo dobrim evropskim timovima. Iskusni su, ali može da presudi naša želja, kao i protiv Makedonaca, jer smo mnogo motivisanije ušli u meč od njih - naglasio je mladi Pljevljak.

Lasica kažnjen 3.000 zbog pljuvanja navijača

Utakmica sa Sjevernom Makedonijom imala je i “treće” poluvrijeme, jer je Marko Lasica pljunuo protivničke navijače. Disciplinska komisija Evropske rukometne federacije kaznila ga je 3.000 eura, a još 2.000 uslovno, na period od dvije godine.

Iskusni Nikšićanin se izvinio makedonskoj javnosti zbog tog gesta.

”Želim da se izvinim makedonskoj javnosti i objasnim situaciju. Cijeli meč bio sam gađan novčićima i pljuvan, a poslije utakmice takozvani navijač makedonske reprezentacije me je pljunuo i kada sam bio u njegovoj blizini. Uzvratio sam i napravio grešku, zato se izvinjavam. Izuzetno cijenim makedonsku publiku, njenu posvećenost reprezentaciji i klubovima. Ali, ovi pojedinci koji se nedostojno ponašaju nisu navijači. I Miloš Vujović je pogođen flašom sa tribina. Međutim, i moja reakcija je za svaku osudu i izvinjavam se za moj potez”, naglasio je Lasica.

Bonus video: