Zaplijenjeno 180 kg čistog kokaina na putu za Zapadni Balkan

Međunarodna grupa krijumčara u kojoj su bili i Hrvati razbijena je u Dominikanskoj Republici
111 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 06.05.2012. 19:57h

Akcija je sprovedena u petak, koordinisala ju je dominikanska agencija za suzbijanje krijumčarenja droge DNCD, uz podršku američke DEA-e.

Iz policijskih izvora HTV neslužbeno saznaje da su u toj karipskoj državi uhapšeni Zlatko Ugarković i Ivan Šango iz Zadra, dok je njihov sugrađanin Elvis Mužanović, koji je navodno i rukovodio cijelom akcijom, uhapšen u Zadru, a još jedan Zadranin, pripadnik dilerske grupe, uhapšen je u Italiji.

HTV je objavio da je u međunarodnu akciju razbijanja krijumčarskog lanca dobrim dijelom bila uključena i hrvatska policija i da je policiji čestitao i ministar unutrašnjih poslova Ranko Ostojić, koji nije dao službenu izjavu, ali je na svom je Fejsbuk profilu napisao "da je riječ o velikoj zaplijeni, i da je akcija pripremana godinu dana".

U ovoj vijesti HTV-a se dodaje da se "navodno sve odvijalo po zahtjevu USKOK-a", a neslužbeno se doznaje da bi Ugarković i Šango mogli da budu izručeni Hrvatskoj.

Dugogodišnji stručnjak za borbu protiv krijumčara drogom i nekadašnji načelnik zadarske krim-policije Antun Novoselović kaže da je droga, prema svemu sudeći, bila namijenjena za zemlje zapadnoga Balkana.

Novoselović procjenjuje da je droga kupljena iz 'prve ruke', da je visoke čistoće i da se miješanjem s drugim supstancama njena količina može višestruko povećati, i da na hrvatskom ilegalnom tržištu kilogram takve droge košta oko 40.000 eura.

Dodaje se da je uhapšeni ugostitelj i vinar Elvis Mužanović prošle godine dobio priznanje zadarskih gradskih vlasti i Turističke zajednice za najbolji zadarski cafe bar, ali da je i stari "poznanik" policije jer mu se prije 12 godina sudilo zbog preprodaje droge i da je tada njegov 'kompanjon' Zlatko Ugarković pobjegao u inostranstvo.

Bonus video: