Prevareni na Facebooku: Umjesto na naslovnici, završili u policiji

Valetina je na Faceboku dobio poruku od osobe koja mu je rekla da radi na pripremi knjige o ekologiji i globalnom zagrijavanju i da želi da štampa njegovu fotografiju - uz honorar
99 pregleda 0 komentar(a)
Nikša Viletina Stančić, Foto: Vecernji.hr
Nikša Viletina Stančić, Foto: Vecernji.hr
Ažurirano: 18.12.2011. 14:43h

Zamislite da vam neko ponudi novac za vaše fotografije objavljene na Facebooku? Vjerovatno biste pristali na honorar, baš kao i Nikša Viletina Stančić iz Splita, kojeg su prevaranti na tu 'foru' uvukli u međunarodni kriminal, odnosno pranje novca, piše Večernji list.

"Uvučen sam u međunarodni kriminal, odnosno pranje novca. Nisam zaista ništa kriv, ali sam očigledno naivan kada su uspjeli da me tako navuku i prevare", kazao je on

Sve je počelo 4. novembra kada ga je preko Facebooka konktaktirala osoba koja mu je rekla da radi na pripremi knjige o ekologiji i globalnom zagrijavanju i da želi da štampa njegovu fotografiju - uz honorar.

Unovčio 4.500 eura

Viletina je pristao, nakon čega je dobio poruku da, kako bi sve bilo legalno, mora da potpiše ugovor. Još mu je rečeno postoje određeni troškovi ugovora (advokat, takse...), te da te troškove plaća fondacija i da on nema sa tim ništa.

"Ni u šta nisam posumnjao", ispričao je on za Večernji list.

Nije mu bilo sumnjivo ni kada mu je čovjek rekao da će mu donator poslati American Travel čekove u vrijednosti 2.000 eura, koje je on trebalo da unovči i pošalje Western Unionom na ime jedne ženske osobe u London. Došla su četiri čeka po 500 eura, koje je Viletina unovčio i poslao ih na traženo ime.

Uslijedila je pauza od 20-tak dana, kada se čovjek ponovno javio. Rekao je Viletini da će tim iz Ljubljane doći da ga fotografiše i da treba da p otpiše ugovor, a poslao je i drugu turu čekova, ukupno 2.500 eura.

"Unovčio sam ih u istoj poslovnici 6. decembra. Isplatili su mi, ni trepnuli nisu. Istog dana sam novac poslao u London, ali sada drugoj osobi", ispričao je Viletina.

Za dva dana uslijedio je šok: pozvali su ga iz banke i rekli mu da su iz Pariza dobili obavještenje da su čekovi koje je unovčio prije više od mjesec ukradeni. Srećom, banka od njega ne traži naknadu štete, a Viletina je sve prijavio policiji.

Još jedna žrtva

Sličnu priču doživio je i 30-godišnji sagovornik iz Zagreba, koji je mailom dobio "poslovnu ponudu" da mu sliku objave u brošuri Kozak Leybina. I u ovom slučaju posrednik "biznisa" je Facebook gdje je samoprozvani agent Timm Doehr vidio sliku traženog lica i potom poslao ponudu na e-mail.

"Agent" koji se inače predstavio kao skaut iz Praga je čak i objasnio da nema svoju web stranicu jer je freelancer...

Ipak, sve je to imalo nekog smisla 30-godišnjaku koji je tako i poslao mailom svoje fejs slike. Tada su na adresu počeli da mu stižu putnički čekovi – njih pet, svaki u vrijednosti 500 eura. Nakon dolaska u banku shvatio je da su čekovi krivotvoreni, zbog čega je završio u policiji.

Srećom, sva prepiska je obavljena putem maila, pa čovjek nije morao da se brani, već ima dokaze da je žrtva Facebooka.

Bonus video: