U Sloveniji neustavno nazivanje ulica po Titu

I poslije odluke Ustavnog suda, gradske vlasti Maribora i Velenja saopštile su da nemaju namjeru da ukinu znamenja koja nose Titovo ime
102 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 04.10.2011. 18:50h

Ustavni sud Slovenije je presudio da je neustavno davanje imena ulice u Ljubljani po bivšem predsjedniku SFRJ Josipu Brozu Titu.

Odluka gradskih vlasti Ljubljane kojom je imenovana Titova ulica u neskladu je sa ustavnim načelom poštovanja dostojanstva čovjeka, stoji u presudi Ustavnog suda.

Naglašava se da ime Josipa Broza simbolizuje bivši totalitarni režim i dodaje da je imenovanje ulice po njemu moguće shvatiti kao priznanje tom režimu.

Sud smatra da Tito simbolizuje totalitarni režim i ponovno uvođenje ulice nazvane po njemu može se razumjeti kao priznanje komunistima

Načelo demokratičnosti suštinski definiše Sloveniju kao ustavnu demokratiju, "dakle kao državu u kojoj je ponašanje organa vlasti pravno ograničeno ustavnim načelima i ljudskim pravima, kao i sa osnovnim slobodama", navodi slovenački Ustavni sud.

"Činjenica da je Josip Broz Tito bio doživotni predsjednik bivše SFRJ znači da upravo njegovo ime u najvećoj mjeri simbolizuje bivši totalitarni režim i ponovno uvođenje ulice nazvane po Josipu Brozu Titu, kao simbolu jugoslovenskog komunističkog režima, zbog toga je moguće razumjeti kao priznanje bivšem komunističkom režimu", navodi se u saopštenju Ustavnog suda Slovenije.

Prema navodima suda, odluka je protivustavna jer je "upotrebljen simbol za autoritarnu vlast koja izražava vrijednosti u cjelini nespojive sa temeljnim ustavnim vrijednostima".

I poslije odluke Ustavnog suda, gradske vlasti Maribora i Velenja saopštile su da nemaju namjeru da ukinu znamenja koja nose Titovo ime.

Bonus video: