Josipović: Hrvatska mora pomoći drugima da uđu u EU

"Ali postoje i drugi problemi koji se još uvek trebaju riješiti. Tu je i psihološka barijera - bili smo neprijatelji, a sad moramo postati prijatelji", kazao je hrvatski predsjednik.
0 komentar(a)
Ivo Josipović, Foto: Rojters
Ivo Josipović, Foto: Rojters
Ažurirano: 12.02.2011. 18:19h

Hrvatska je pred završetkom pregovora za EU i uskoro će postati članica, ali to nije dovoljno, izjavio je hrvatski predsjednik Ivo Josipović, ističući da Hrvatska mora i svojim susjedima pomoći da uđu u EU.

Kako izvještava Nova TV, Josipović je to rekao posljednjeg dana posjete SAD na predavanju koje je održao na Harvardu, a na temu ulaska Hrvatske u EU, 15 godina Dejtonskog sporazuma i 20 godina od početka rata.

"Region mora biti svjestan da Evropa nije potpuna bez svih jugoistočnih evropskih zemalja", rekao je Josipović.

"Moramo izgraditi povjerenje u regionu, moramo se suočiti s prošlošću, moramo pokušati naći zajedničku istoriju. Prilično sam siguran da ne mogu svi u svim tim zemljama imati isti pogled na prošlost, ali moramo imati iste osnove i iste vrijednosti", rekao je hrvatski predsjednik koji Hrvatsku u EU vidi kao most između Evrope i ostalih.

"Već sprovodimo tu politiku. Dali smo hrvatski prevod pravne tekovine Evropske unije BiH i Srbiji i to je simbolični prvi korak", rekao je Josipović i ukazao na važnost bezbjednosti i ekonomske saradnje u regionu.

"Regionalno tržište je ono na kome mi možemo pokazati svoju sposobnost", rekao je i naglasio nužnost saradnje u borbi protiv organizovanog kriminala.

"Ali postoje i drugi problemi koji se još uvek trebaju riješiti. Tu je i psihološka barijera - bili smo neprijatelji, a sad moramo postati prijatelji. Tu je problem nestalih, problem izbeglica, ratnih zločina i ratnih zločinaca. Moramo priznati da nisu samo drugi činili ratne zločine, ima ratnih zločinaca i među nama, i moramo imati iste kriterijume za procesuiranje ratnih zločinaca", rekao je hrvatski predsjednik.

Bonus video: