Milanović: Genocid se dogodio, ali za njega nije i ne može biti kriv cijeli srpski narod

"Žrtva Srebrenice mora biti jedna od ključnih i dobro naučenih lekcija evropske humanosti, vjerodostojnosti i iskrenosti", poručio je hrvatski predsjednik

22423 pregleda 49 reakcija 53 komentar(a)
Milanović, Foto: Screenshot/Youtube
Milanović, Foto: Screenshot/Youtube

Genocid u Srebrenici se dogodio i dokazivati ga više ne treba, ali za njega nije i ne može biti kriv cijeli srpski narod, poručio je hrvatski predsjednik Zoran Milanović.

"Genocid u Srebrenici, sistemsko, namjerno i brutalno ubijanje više od 8.000 ljudi, dogodio se prije samo 25 godina. U istoriji moderne Evrope, a pogotovo jedne države i naroda, bošnjačkog naroda u Bosni i Hercegovini, tako tragičan događaj zato je još uvijek bolna rana i ispit naše ljudskosti. Osim iskrenog saučešća koje danas upućujem, ne prvi put, porodicama srebreničkih žrtava i rijetkim preživjelima, važno je pokazati da razumijemo njihovu bol i ne dopuštamo osporavanje genocida u Srebrenici koji se dogodio. Dogodio se i dokazivati ga više ne treba. Svijet zna ko je počinio genocid u Srebrenici. Zbog budućnosti, ali i sadašnjosti, važno je kazati i prihvatiti kako za genocid nije i ne može biti kriv cijeli srpski narod, veći dio naroda i uopšteno uključivati narod kao kategoriju u tu vrstu odgovornosti", kazao je Milanović povodom obilježavanja 25. godišnjice genocida u Srebrenici.

Važno je, kako ističe, isto tako reći da svi krivci, "pravi krivci, najveći krivci", do danas nisu kažnjeni.

"Odgovornost svih nas je da istina bude prihvaćena i da žrtve počivaju u miru. Ali još veća je odgovornost pred nama da porodice žrtava i preživjele prihvatimo sebi jednakima, da im damo vjeru u postojanje ljudskih i evropskih vrijednosti i ne ostavimo ih u zatočeništvu prošlosti. Žrtva Srebrenice mora biti jedna od ključnih i dobro naučenih lekcija evropske humanosti, vjerodostojnosti i iskrenosti", poručio je hrvatski predsjednik.

Bonus video: