Brnabić: Od koronavirusa umrlo devet osoba, još 295 zaraženih; Kon: Epidemija u Srbiji se postepeno smiruje

"Realnost je da nam se procenti dobro drže i polako smanjuju, i da pritisak na naš zdravstveni sistem nastavlja da slabi", rekla je Brnabić

2337 pregleda 0 komentar(a)
Brnabić, Foto: BETAPHOTO
Brnabić, Foto: BETAPHOTO

U prethodna 24 časa u Srbiji je od posljedica infekcije koronavirusom umrlo devet osoba, izjavila je danas premijerka Ana Brnabić na konferenciji za novinare Kriznog štaba Vlade za suzbijanje epidemije.

U istom periodu testirano je 9.858 osoba, a prisutvo koronavirusa potvrđeno je kod 295.

Na respiratorima su 132 pacijenta, a na bolničkom liječenju 287 osoba.

Kućama je otpušteno 390 osoba.

"Realnost je da nam se procenti dobro drže i polako smanjuju, i da pritisak na naš zdravstveni sistem nastavlja da slabi", rekla je Brnabić.

Premijerka je zahvalila građanima zbog odgovornosti i poštovanja sanitarnih mjera.

Epidemilog Predrag Kon izjavio je danas u Beogradu da se epidemija koronavirusa u Srbiji postepeno smiruje i "prelazi iz jasno nepovoljne u nesigurnu".

Kon
Konfoto: BETAPHOTO

"Veoma je važno da nastavimo primjenu mjera, posebno vikednom, kao što je fizička distanca i nošenje zaštitnih maski", rekao je Kon na konferenciji Kriznog štaba Vlade Srbije.

Naveo je da se smanjuje broj otkrivenih novozaraženih i da se vidi postepeno pražnjenje bolnica.

Direktorka Kliničkog centra Vojovodine Edita Stokić je rekla da taj centar ima najviše hospitalizovanih KOVID-pacijanata od svih koji su na spisku ustanova.

"Međutim, posljednjih nekoliko dana broj pacijenata koje smo otpustili je veći od broja pacijenata koji su hospitalizovani, što potvrđuje riječi doktora Kona", rekla je Stokić.

Stokić
Stokićfoto: BETAPHOTO

Ukazala je da je liječenje KOVID-pacijenata s težom kliničkom slikom komplikovano, i traži multidiciplinarni tim ljekara, jer je uočeno da virus, pored promjena na plućima, pogađa i bubrege i druge organe.

Po njenim riječima, "osmjeh na lice" donosi podatak da je, po jutrošnjem izvještaju, u Klinici za ginekologiju i akušertstvo rođeno 35 beba za 24 sata: 24 dečaka, 11 devojčica i par blizanaca - dječak i djevojčica.

Dio Klinike za ginekologiju i akušertstvo je namijenjen liječenju i porođaju KOVID-pozitivnih porodilja, rekla je Stokić.

Bonus video: