Vučić se izvinio Slovencima zbog izjave da su "odvratni": "Bilo je jasno da se odnosi na pojedinca i njihovu politiku"

Premijer i ministarka spoljnih i evropskih poslova Slovenije juče rekli da se radi o neprihvatljivoj izjavi predsjednika Srbije

9316 pregleda 24 reakcija 24 komentar(a)
Vučić, Foto: Reuters
Vučić, Foto: Reuters

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izvinio se zbog izjave da su Slovenci "odvratni", rekavši da je je tom izjavom mislio na sjednicu Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija.

„Ako sam bilo koga u Sloveniji povrijedio, izvinjavam se, ali neću da se izvinjavam slovenačkim političarima“, poručio je Vučić iz Njujorka, kako prenosi N1.

„Ja sam rekao da su Slovenci bili odvratni, misleći na sjednicu Savjeta bezbjednosti. To je bila tema i svakome je bilo jasno da se odnosi na pojedinca i odnosi se na njihovu politiku. Svakako da to nije rječnik koji bi trebalo koristiti, ali sam ljudski rekao šta mislim o njihovoj politici“, rekao je Vučić u obraćanju novinarima.

On je dodao da o Slovencima kao narodu misli sve najbolje i da ima mnogo prijatelja i rodbine u Sloveniji.

„Ako sam bilo koga uvrijedio, želim da se izvinim cjelokupnoj javnosti Slovenije i da istovremeno kažem da neću da se izvinjavam slovenačkim političarima, jer vode odvratnu politiku prema Srbiji i srpskom narodu“, rekao je Vučić.

Dodao je da je njegova izjava izvučena iz konteksta i takva ocijenjena kao nešto „strašno“, ali da narušavanje teritorijalnog integriteta Srbije nije ocijenjeno kao „strašno“.

„Nije strašno što sponzorišu rezoluciju o Srebrenici protiv našeg naroda, a da nas prethodno ni ne konsultuju, ne obavijeste, ne pitaju. Koristim priliku i da pozovem (premijera Slovenije) Roberta Goloba i predsjednicu (Slovenije Natašu) Pirc Musar u Beograd i Srbiju. Svakako je potrebno još jedan put da se izvinim, da ukažem na to da svakako nisam mislio na Slovence, ali da im u lice kažem šta mislim sve o njihovoj lošoj politici prema Srbiji i srpskom narodu“, zaključio je Vučić.

„Za sve je to bio šok“

Reporter N1 Miha Orešnik izjavio je da je povodom izjave Vučića šira javnost bila veoma iznenađena, kao i da su reakcije stigle od ministarke spoljnih i evropskih posklova Tanje Fajon i premijera Roberta Goloba.

„Šira javnost je bila jako iznenađena… Slovenci su sada zauzeti referendumom i evropskim izborima, to će sve biti 9. juna… Tako da je ova Vučićeva izjava bila kao grom iz vedra neba, niko to u Sloveniji nije očekivao… Nije detaljno pratio dešavanja u UN, pa je za sve bilo nekakav šok“, rekao je on za N1.

Orešnik kaže da je bilo i kritika. „Reakcija Ministarke spoljnih i evropskih posklova Tanje Fajon koja je takođe dosta emotivno reagovala, pa i premijer Robert Golob je saopštenje za javnost, sa reakcijom, postao dosta brzo… Nisu ni sačekali da se izvini, a jasno je bilo da mora, jer je njegova izjava bila vulgarna, primitivna“, dodaje Orešnik.

Takođe dodaje da predsjednica Slovenija Nataša Pirc Musar nije službeno, javno reagovala, ali, kako reporter kaže, javljeno mu je iz njenog kabineta da ona podržava poteze Vlade.

„Ona je trenutno u Crnoj Gori, tako da nije još javila da li će doći u posjetu Srbiji. Znamo da je Vučić, uz izvinjenje, pozvao premijera i predsjednicu da dođu u Srbiju“, dodaje.

„Nekako je izvinjenje bilo očekivano, pošto su svi odmah shvatili šta je predsjednik Vučić hteo da kaže, iako je to rekao da svoj prepoznatljiv način, a političari sa kojima sa neslužbeno razgovarao rekli su mi da je njegova reakcija bila jako emotivna, pa mu zato nisu pretjerano zamjerili“, zaključuje Orešnik za N1.

Reakcije na izjavu

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u izjavi na marginama sjednice Savjeta bezbjednosti UN upotrijebio je krajnje uvredljive izraze koji ne pripadaju predsjednicima država, a još manje prijateljskim odnosima slovenačkog i srpskog naroda, saopštio je ranije slovenački premijer Robert Golob.

„Riječi podsjećaju iz nekih drugih vremena i nedostojne su dosegnutog nivoa odnosa dvije države. Slovenija obavlja svoj posao u Generalnoj skupštini UN-a i iskreno se zalaže za mir i pomirenje među narodima, stoga je uvažavanje tih naših napora najmanje što možemo očekivati od predsjednika prijateljske Srbije, koji je inače redovan gost u našoj zemlji“, navedeno je iz kabineta premijera Goloba, kako je juče prenio N1.

Ministarstvo spoljnih poslova Slovenije pozvalo je na razgovor otpravnika poslova u ambasade Srbije u Ljubljani.

Ministarka spoljnih i evropskih poslova Slovenije Tanja Fajon riječi Vučića nazvala je uvredljivim i neprihvatljivim, zbog čega su odlučili da pozovu srpskog otpravnika poslova da ih brani.

“Tražimo objašnjenje, izvinjenje, to nije u duhu ni dobrosusjedskih i prijateljskih odnosa”, rekla je nazvavši Vučićeve riječi neistinitima.

Kako je dodala, ne zamišlja dobru saradnju ako neko izađe s takvim uvredljivim riječima i vrijeđa čitav narod.

„Očekujemo da Srbija deluje u duhu evropskih vrijednosti koje brani“, rekla je tada Fajon.

Bonus video: