Hrvatska platila cijenu opuštenog noćnog života

Trag nekoliko žarišta koronavirusa u Evropi doveo je do osoba koje su se posljednjih nekoliko nedjelja vratile sa destinacija za zabave u Hrvatskoj, posebno sa Paga

27501 pregleda 22 reakcija 17 komentar(a)
Najviše novooboljelih iz Splitsko-dalmatinske županije: Makarska -, Foto: Beta
Najviše novooboljelih iz Splitsko-dalmatinske županije: Makarska -, Foto: Beta

Hrvatska je juče drugi dan zaredom zabilježila rekordan broj zaraženih koronavirusom, a neke susjedne države su pooštrile mjere za putovanje u tu državu. To bi moglo loše uticati na njenu ljetnju turističku sezonu, koja je do sada prošla bolje nego što se očekivalo.

Juče je registrovano novih 208 slučajeva zaraze koronavirusom, čime je nadmašen prekjučerašnji rekordan broj novooboljelih u jednom danu.

“Danas smo zabilježili 208 novih slučajeva. Prosječna starost zaraženih je 31 godina, s obzirom na to da su se dvije trećine zarazile u noćnim klubovima i barovima koji ostaju otvoreni nakon ponoći”, rekao je na konferenciji za novinare glavni hrvatski epidemiolog Krunoslav Capak, prenio je Rojters. U četvrtak je bilo 180 novooboljelih.

Od 25. februara, kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, ta država od četiri miliona stanovnika do juče je zabilježila ukupno 6.258 slučajeva zaraze, a preminule su 163 osobe. Oporavila su se 5.134 pacijenta.

Italija je ranije ove nedjelje uvela obavezno testiranje za sve koji uđu iz Hrvatske, koja je jedna od omiljenih destinacija za evropske turiste. Slovenija je saopštila da bi takođe mogla pooštriti mjere za putnike iz Hrvatske koji sada moraju da pokažu negativni test na koronavirus da bi mogli da uđu u tu zemlju.

Italijanski ministar zdravlja Roberto Speranca potpisao je naredbu kojom se zahtijeva da turisti koji se vraćaju iz Španije, Hrvatske, Malte i Grčke budu tesitrani na koronavirus nakon što je broj zaraženih premašio 500 prvi put u posljednjih nekoliko nedjelja.

Austrijske vlasti juče su savjetovale svoje građane da od ponedjeljka izbjegavaju putovanje u Hrvatsku, a od građana koji su već tamo da napuste tu zemlju zbog povećanja broja zaraženih.

Usvajanje takvog upozorenja putnicima uključuje uvođenje pojačane kontrole. Od ponedjeljka pa do daljeg, za građane koji dolaze iz Hrvatske će biti obavezan test ili desetodnevni karantin. Za kršenje mjera predviđena je kazna do 1.400 eura.

Austrija, sa 8,9 miliona stanovnika, zabilježila je 22.881 slučaj zaraze, a preminulo je 725 osoba.

Trag nekoliko lokalizovanih žarišta u Evropi, poput onih u Italiji i Njemačkoj, doveo je do osoba koje su se posljednjih nekoliko nedjelja vratile sa destinacija za zabave u Hrvatskoj, posebno sa ostrva Pag, piše Rojters.

Hrvatska je odlučila da radno vrijeme kafića i noćnih klubova od sjutra bude ograničeno do ponoći na period od deset dana kako bi se smanjio broj zaraženih. Ta država je zabilježila relativno mali broj slučajeva kovida-19 tokom proljećne izolacije, a tokom ponovnog otvaranja ekonomije promovisala se kao destinacija bezbjedna za turiste.

Ove godine je očekivala da je posjeti trećina turista u odnosu na protekle ljetnje sezone, ali je njihov broj u julu i avgustu u mnogim djelovima zemlje dostigao 60 odsto do 70 odsto prošlogodišnjih cifara, navodi Rojters. Gosti su uglavnom stizali iz Njemačke, Austrije, Slovenije i Poljske.

Zamjenica direktorke Instituta za javno zdravlje Srbije, Darija Kisić Tepavčević, najavila je juče da će državljani Sjeverne Makedonije, Hrvatske, Bugarske i Rumunije za ulazak u Srbiju od danas morati da imaju negativan PCR test na koronavirus, ne stariji od 48 sati.

Epidemiolog Branislav Tiodorović je rekao da je u Srbiji uveden obavezan negativan PCR test za državljane zemalja koje imaju deset ili više zaraženih koronavirusom na 100.000 stanovnika, a da takav zahtjev nije dat i za državljane Srbije koji žive ili borave u tim zemljama, a dolaze u Srbiju.

“Za naše građane ne uvodimo mjere računajući na njihovu samosvijest”, kazao je Tiodorović.

On je na konferenciji za novinare Kriznog štaba Vlade za borbu protiv epidemije rekao da je evidentno da se situacija u Srbiji stabilizovala i da je povoljnija, ali da ipak ne smije biti opuštanja jer stanje treba dodatno stabilizovati do 1. septembra, kada počinje školska godina. Tiodorović je upozorio da opasnost širenja zaraze koronavirusom predstavljaju oni koji ljetuju u Srbiji, a ne poštuju sanitarne mjere.

Skoro cijela Španija rizična za Njemce

Njemačka je odlučila da proglasi skoro čitavu Španiju, uključujući ostrvo Majorka, za rizično područje nakon porasta broja zaraženih koronavirusom, prenio je Rojters.

Dnevni list “Bild” je ranije objavio da je Majorka dodata na listu visokorizičnih destinacija koje je objavila njemačka agencija za javno zdravlje, Institut Robert Koh (RKI).

Izvori iz njemačke vlade rekli su Rojtersu da će cijela Španija osim Kanarskih ostrva biti uvrštena u RKI listu rizičnih oblasti.

Španski ministar zdravlja Salvador Ila predstavio je juče niz mjera širom jedne od najzaraženijih država u svijetu, sa skoro 3.000 novih slučajeva od četvrtka. Restorani i kafići moraće da se zatvore u jedan poslije ponoći. Biće zabranjeno pušenje na svim javnim mjestima gdje nije moguća socijalna distanca od 1,5 metara.

Bonus video: