Dodik: Irinej se preselio u vječnost odakle će molitvama paziti na svoj narod

Poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijarh Irinej preminuo je rano jutros

8489 pregleda 5 komentar(a)
Irinej, Foto: SPC
Irinej, Foto: SPC
Ažurirano: 20.11.2020. 10:48h

Zvaničnici Republike Srpske (RS) uputili su svim arhijerejima Srpske pravoslavne crkve (SPC), monaštvu, sveštenstvu i narodu saučešće povodom smrti patrijarha Irineja.

Poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijarh Irinej preminuo je rano jutros.

"Njegovim odlaskom naša Crkva je izgubila velikog molitvenika i istinskog pastira svog naroda, a mi u RS i velikog prijatelja koji je sa nama dijelio dobro i zlo od kako je stupio na patrijaršijski tron", naveo je u telegramu saučešća srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

On je dodao da se patrijarh Irinej "preselio u vječnost odakle će i dalje svojim molitvama paziti na svoj narod".

"Ostajemo vječno zahvalni za svu ljubav, pažnju i blagoslove koje smo kao narod i Republika dobijali od patrijarha Irineja", istakao je Dodik.

Predsjednica RS Željka Cvijanović je navela da je sa "dubokim žaljenjem i tugom primila vijest o upokojenju patrijarha Irineja".

"Odlazak Njegove svetosti predstavlja ogroman gubitak i žalost za Srpsku pravoslavnu crkvu, srpski narod, ali i za cijeli hrišćanski svijet", navela je Cvijanović.

Dodala je da je patrijarh Irinej vjerujućem narodu i sveštenstvu i u teškim i izazovnim vremenima, pokazivao put mira, pravde i mudrosti.

Telegram saučešća uputio je i predsjedavajući Savjeta ministara BiH Zoran Tegeltija, koji je ocijenio da smrt patrijarha Irineja predstavlja "veliki gubitak za Srpsku pravoslavnu crkvu, srpski narod, cijeli hrišćanski svijet i sve ljude dobre vjere".

"Srpska pravoslavna crkva i srpski narod izgubili su velikog duhovnog vođu, koji je život posvetio izgradnji sloge među vjernicima, mira među ljudima, pravdi i dobroti", naveo je Tegeltija.

"U ovim teškim trenucima potrebne su sabranost i solidarnost srpskog naroda", navodi se u telegramu saučešća Tegeltije.

Telegram saučešća uputio je i predsjednik Socijalističke partije Petar Đokić.

Karađorđević: Irinej će ostati zapamćen kao borac za Crkvu i srpski narod

Princ Aleksandar Karađorđević izjavio je danas da je sa velikom tugom primio vijest o smrti patrijarha Irineja i da je cio srpski narod ostao bez velikog duhovnog vođe.

Kako je saopšteno, princ Aleksandar Karađorđević je naveo da će patrijarh Irinej ostati zapamćen kao "borac za Crkvu i srpski narod".

Epifanije uputio saučešće

Poglavar Ukrajinske pravoslavne crkve Epifanije uputio je saučešće zbog smrti srpskog patrijarha Irineja, saopštila je Ambasada Ukrajine.

"U svoje ime i ime cele Pravoslavne crkve Ukrajine izražavam saučešće arhijerejima Srpske pravoslavne crkve, pastvi i srpskom narodu", navodi se u saopštenju.

Šešelj: Uspomena na patrijarha neka bude podstrek za jedinstvo srpskog naroda u svim srpskim zemljama

Predsjednik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj uputio je danas saučešće Srpskoj pravoslavnoj crkvi, povodom smrti patrijarha Irineja.

On je u saočešću naveo da se patrijarh Irinej cio život borio za nacionalne interese srpskog naroda i njegovo jedinstvo.

"Uspomena na patrijarha neka bude podstrek za jedinstvo srpskog naroda u svim srpskim zemljama i za očuvanje srpskog nacionalnog bića na cijeloj teritoriji Srbije", napisao je Šešelj.

Drašković: Irinej je ostvario svoju vrhovnu životnu želju i misiju

Predsjednik Srpskog Pokreta Obnove Vuk Drašković izjavio je danas saučešće povodom smrti patrijarha Irineja.

Kako je navedeno u saopštenju, Drašković je iznio zahvalnost Irineju koji je dovršio izgradnju Hrama Svetog Save.

"Irinej je ostvario svoju vrhovnu životnu želju i misiju", naveo je Drašković.

Povezani članci

20. Novembar 2020.

Preminuo patrijarh srpski Irinej

Bonus video: