Laburisti traže opšte izbore poslije ubjedljivog poraza konzervativaca na lokalnim

Laburisti su osvojili kontrolu nad savjetima u Engleskoj koje ta stranka nije imala decenijama. Ako bi se ti rezultati ponovili na parlamentarnim izborima, konzervativci bi doživjeli jedan od najvećih poraza u istoriji

7349 pregleda 2 komentar(a)
Kir Starmer, Foto: Reuters
Kir Starmer, Foto: Reuters

Britanska Laburistička partija pozvala je u petak konzervativnog premijera Rišija Sunaka da raspiše opšte izbore, pošto je ostvarila ogroman uspeh na lokalnim izborima u Engleskoj.

Vladajuća Konzervativna partija pretrpjela je velike gubitke na lokalnim izborima održanim u četvrtak, čime su pojačana očekivanja da će se Laburistička partija vratiti na vlast poslije 14 godina na opštim izborima u Velikoj Britaniji koji treba da se se održati u narednim mjesecima.

Opozicioni laburisti, koji su nisu na vlasti od 2010. godine, osvojili su mnoštvo mjesta u lokalnim savjetima i gradonačelničke izbore, kao i mjesto u parlamentu u Blekpulu za koje su održani vanredni izbori.

Laburisti su osvojili kontrolu nad savjetima u Engleskoj koje ta stranka nije imala decenijama. Ako bi se ti rezultati ponovili na parlamentarnim izborima, konzervativci bi doživjeli jedan od najvećih poraza u istoriji.

Lider laburista Kir Starmer rekao je da su odlučne pobjede širom zemlje, koje uključuju osvajanje novog gradonačelničkog mjesta koje obuhvata Sunakov izborni okrug na sjeveru Engleske, poslale premijeru jasan signal.

"Glasači u Blekpul Jug poslali su direktnu poruku Rišiju Sunaku: dopusti, hajde da održimo opšte izbore", rekao je on posle posjete Blekpulu.

Sunak mora da odredi datum parlamentarnih izbora najkasnije do 28. januara sljedeće godine.

On je insistirao da će birači ponovo izabrati njegove konzervativce, nalazeći utehu u tome da konzervativni gradonačelnik osvoji treći mandat u Tiz Veliju na sjeveroistoku Engleske, iako sa znatno smanjenom većinom.

"Kada dođu opšti izbori, (glasači) će ostati uz nas", rekao je Sunak, dok je slavio rijetku pobjedu konzervativaca na inače za njih sumorni dan.

Već skoro dvije godine laburisti u anketama imaju dvocifrenu prednost nad torijevcima.

Ako se na parlamentarnim izborima ponove rezultati s lokalnih, laburisti bi mogli da osvoje 34 odsto glasova, a konzervativci devet odsto manje, navodi BBC.

S druge strane, projekcija Skaj njuza za opšte izbore na osnovu djelimičnih rezultata lokalnih kaže da bi labursti osvojili najviše glasova, ali nedovoljno da imaju nadpolovičnu većinu.

Muke konzervativaca

U Londonu se spekuliše i da bi nezadovoljni konzervativni poslanici mogli da iskoriste loše rezultate da smijene Sunaka, što bi ga primoralo da eventualno raspiše prijevremene izbore.

On je ranije rekao da za izbore razmatra "drugu polovinu 2024. godine".

Sunak je postao premijer u oktobru 2022. godine poslije kratkotrajnog mandata Liz Tras, koja je napustila funkciju poslije 49 dana pošto je predložila budžet sa smanjenjem poreza bez dodatnih prihoda, što je uzburkalo finansijska tržišta i dovelo do porasta troškova pozajmljivanja.

Njen haotičan i traumatičan mandat pogoršao je probleme konzervativaca poslije cirkusa s njenim prethodnikom Borisom Džonsonom, koji je bio primoran da podnese ostavku pošto je utvrđeno da je lagao parlament u vezi s kršenjem karantina za vrijeme koronavirusa u njegovim kancelarijama u Dauning stritu.

Ništa što je Sunak pokušao da uradi nije poboljšalo poziciju konzervativaca i laburisti konstantno vode s 20 procentnih poena u anketama.

Bonus video: