Protest u Beogradu zbog zagađenog vazduha

“Dosta je podjela. Pitanje čistog vazduha je zajednička tema i problem svih sedam miliona građana Srbije. Tražimo poštovanje Ustava”, poručio je jedan od organizatora protesta

2820 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Screenshot/Nova.rs
Foto: Screenshot/Nova.rs

Na beogradskom trgu Slavija održan je protest zbog zagađenja vazduha u Srbiji, a organizovala ga je grupa građana Eko straža.

Građani su ispred zgrade Vlade ostavili zahtjeve za usvajanje mjera protiv zagađenja vazduha i adekvatnog informisanja javnosti o tom problemu koji ugrožava zdravlje i živote, prenosi Nova.rs.

Organizatori su poručili da će sjutra i zvanično na pisarnici Vlade biti proslijeđeni zahtjevi okupljenih građana.

“Dosta je podjela. Pitanje čistog vazduha je zajednička tema i problem svih sedam miliona građana Srbije. Tražimo poštovanje Ustava”, poručio je Bojan Simišić, jedan od organizatora protesta.

“Podižite barikade svuda gdje vas truju, gdje vam ne daju da dišete, gdje zagađuju vaše rijeke i zemlju. Oko vode, vazduha i zemlje nema pregovaranja”, kazao je Aleksandar Jovanović, ekološki aktivista i lider pokreta “Odbranimo reke Stare planine”. Poručio je da više niko neće trovati građane Srbije.

“Sljedeći put će nas biti deset puta više”, rekao je Jovanović i poručio da je ovo "početak ekološke pobune" u Srbiji.

Obezbjeđenje procjenjuje da je bilo oko 1.000 učesnika, dok pojedini učesnici i organizatori tvrde da ih je bilo nekoliko hiljada, navodi Nova.rs.

Kolona okupljenih građana blokirala je saobraćaj u Nemanjinoj ulici. Na protestu nije bilo vidljive policije, niti bilo kakvog obezbjeđenja.

Okupljeni su nosili transparente manjih razmjera na kojima je pisalo: “zdrav vazduh, zdrava djeca”, “protiv vlasti koja vrši ekocid”, “za Srbiju bez smoga”...

“Ovo je protest za budućnost naše djece”, rekli su neki od okupljenih, kako navodi portal.

Organizatori su napomenuli da je protest bio građanski, nepolitički i da podrazumijeva poštovanje epidemioloških mjera.

“Ljudi, sugrađani, mame, tate, bake, deke, omladino: izloženi smo ogromnom dugoročnom uticaju zagađenog vazduha, svi mi koliko nas je ovdje u Republici Srbiji, malo manje od sedam miliona. Svi dišemo isti vazduh i niko nije amnestiran od problema. Vlada Srbije, ustavobranitelji i donosioci odluka su u prekršaju Ustava konkretno Član 74 koji izričito kaže da svi imamo pravo na zdravu životnu sredinu i na blagovremeno i potpuno obavještavanje o njenom stanju. Vlada Srbije i njene istitucije su dužne po Ustavu Srbije da nam to i obezbijede. Pošto se njihova pravna obaveza ne ispunjava, naša je moralna obaveza da u vidu protesta tražimo od gore navedenih da momenalno preuzmu obavezu o zaštiti zdravlja građana”, navodi se u pozivu koji je ranije objavljen na Fejsbuku.

Bonus video: