Hrvatska slavi Dan državnosti

Tuđman je u svom govoru tada rekao kako je konstituisanje Sabora bio "presudno važan, prvi korak na povratku hrvatskoga naroda i njegove države evropskoj civilizacijskoj, političkoj, kulturnoj i privrednoj tradiciji"

1865 pregleda 4 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Hrvatska danas slavi Dan državnosti, obilježavajući konstituisanje prvog demokratski izabranog višestranačkog Sabora 30. maja 1990. godine.

Novoizabrani poslanici tada su za predsjednika Sabora izabrali Žarka Domljana, a za potpredsjednike Ivicu Percana, Stjepana Sulimanca i Vladimira Šeksa.

Stjepan Mesić izabran je za predsjednika Izvršnog vijeća Sabora, a Franjo Tuđman za predsjednika Predsjedništva tada još Socijalističke Republike Hrvatske.

Tuđman je u svom govoru tada rekao kako je konstituisanje Sabora bio "presudno važan, prvi korak na povratku hrvatskoga naroda i njegove države evropskoj civilizacijskoj, političkoj, kulturnoj i privrednoj tradiciji", podsjeća agencija Hina.

U prvom sazivu Sabora, većinu, odnosno 207 od 351 mandata, imala je Hrvatska demoktratska zajednica (HDZ), Savez komunista Hrvatske - Stranka demokratskih promjena (107), Koalicija narodnog sporazuma 21, Srpska demokratska stranka pet, dok je 13 mandata pripalo nezavisnim poslanicima i manjinskim zajednicama.

Sabor iz 1990. radio je nešto duže od dvije godine, a u avgustu 1992. održani su izbori za Predstavnički dom Hrvatskog sabora, a novi Sabor imao je samo jedan dom i manje zastupnika - 138.

Hrvatska treću godinu zaredom Dan državnosti slavi 30. maja, a do prije tri godine na taj datum se obilježavao Dan Hrvatskog sabora, dok se Dan državnosti slavio 25. juna.

Bonus video: