Lideri država EU će potvrditi posvećenost proširenja ka Zapadnom Balkanu

Evropski predsjednici i premijeri će na samitu koji će biti održan 29. i 30. juna zaključcima podsjetiti na deklaraciju sa Solunskog samita, kada je prije 20 godina potvrđeno da su vrata EU otvorena i za zemlje regiona

13195 pregleda 12 komentar(a)
Ilustracija, Foto: REUTERS
Ilustracija, Foto: REUTERS

Lideri država i vlada Evropske unije (EU) će na predstojećem samitu raspravljati o prilikama na Zapadnom Balkanu i potvrditi posvećenost proširenja ka regionu, prenosi Radio Slobodna Evropa (RSE).

Evropski predsjednici i premijeri će na samitu koji će biti održan 29. i 30. juna zaključcima podsjetiti na deklaraciju sa Solunskog samita, kada je prije 20 godina potvrđeno da su vrata EU otvorena i za zemlje regiona.

"Evropski savjet ponavlja svoju punu i nedvosmislenu posvećenost perspektivi članstva Zapadnog Balkana u EU i svoju podršku ubrzanju pristupnog procesa", stoji u nacrtu zaključaka u koji RSE ima uvid.

Ove zaključke će lideri usvojiti na kraju samita.

Da će se raspravljati i o regionu, to je potvrdio i predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel u pozivnici koju je uputio liderima za okupljanje u četvrtak i petak.

U okviru rasprave o prilikama u region, premijeri i predsjednici 27 država članica EU će se posebno pozabaviti tenzijama između Srbije i Kosova.

S tim u vezi očekuje se da oni osude nasilne incidente na sjeveru Kosova i pozovu na hitnu deeskalaciju situacije, na osnovu ključnih elemenata koje je EU već istakla 3. juna 2023.

"Strane treba da stvore uslove za prijevremene izbore u četiri opštine na sjeveru Kosova. Neuspjeh deeskalacije tenzija imaće negativne posljedice", poruka je iz zaključaka čije se usvajanje očekuje.

Lideri EU će takođe istaći važnost nastavka dijaloga Kosova i Srbije i brzu implementaciju sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa, uključujući i osnivanje Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu.

Bonus video: