Pomoćnik sekretara NATO za operacije poziva na deeskalaciju i poštovanje sporazuma

"Pozivamo dvije strane da poštuju Briselski sporazum i aneks za implementaciju iz Ohrida. Niko ne bi trebalo da pokušava novi sukob u Evropi", poručio je Gofus

3791 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Pomoćnik generalnog sekretara NATO-a za operacije Tomas Gofus pozvao je danas Kosovo i Srbiju da preduzmu korake za deeskalaciju situacije na sjeveru Kosova.

"Ovdje sam da potvrdim cilj NATO-a za mir i stabilnost. Nismo vidjeli napredak Prištine i Beograda u deeskalaciji i to je ugrozilo živote građana. U nedavnim događajima (na sjeveru Kosova), imamo najveći broj povrijeđenih vojnika KFOR-a od 1999. godine. To je nedopustivo. Hitno je da Priština i Beograd preduzmu konkretne korake za deeskalaciju, za dijalog i poštovanje sporazuma", rekao je Gofus na konferenciji za novinare u sjedištu Kfor-a.

Kazao je da je obišao vojnike Kfora na sjeveru, a rekao je da su vojnici spremni da intervenišu ako dođe do eskalacije situacije.

"Pozivamo dvije strane da poštuju Briselski sporazum i aneks za implementaciju iz Ohrida. Niko ne bi trebalo da pokušava novi sukob u Evropi", poručio je Gofus.

On se tokom dana susreo sa predsjednicom Kosova Vjosom Osmani i premijerom Aljbinom Kurtiem.

U saopštenju vlade Kosova o sastanku Kurti Gofus se ističe da je Kurti izjavio da je zabrinjavajući nedostatak jasnoće Kfora u vezi sa kidnapovanjem kosovskih policajaca od strane Srbije.

Kurti je na ovom sastanku dodao da je Kosovo posvećeno punoj saradnji sa KFOR-om i NATO-om.

Bonus video: