NATO: Beograd da se angažuje na unapređenju odnosa sa Alijansom

NATO je pozvao Kosovo i Srbiju da odmah deeskaliraju situaciju na sjeveru Kosova, vrate se dijalogu i konstruktivno se angažuju u primjeni sporazuma o putu normalizacije iz Brisela i Ohrida

1962 pregleda 3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Jačanje odnosa NATO-a i Srbije bilo bi od koristi i Alijansi, Srbiji, i cijelom regionu pa se od Beograda očekuje da se na konstruktivan način angažuje na njihovom unapređenju, zaključili su danas lideri država članica na samitu u Vilnjusu.

"Podržavamo Dijalog uz podršku EU i druge napore usmjerene na normalizaciju odnosa Beograda i Prištine", navodi se u saopštenju Alijanse od 90 tačaka.

NATO je pozvao Kosovo i Srbiju da odmah deeskaliraju situaciju na sjeveru Kosova, vrate se dijalogu i konstruktivno se angažuju u primjeni sporazuma o putu normalizacije iz Brisela i Ohrida.

"Nedavne eskalacione akcije su neprihvatljive i osuđujemo nasilje na sjeveru Kosova, kao i ničim izazvane napade koji su nanijeli ozbiljne povrede vojnicima NATO-a", navodi se u saopštenju.

Navodi se da je povećano prisustvo trupa KFOR-a koje predvodi NATO na Kosovu odgovor na napetosti i da će sve promjene u stavu snaga u KFOR-u ostati zasnovane na uslovima, a ne na kalendaru.

Bonus video: