SAD odugovlače sa isporukom oružja Izraelu

Bajdenova administracija odgađanjem planirane prodaje bombi šalje političku poruku izraelskim vlastima

6183 pregleda 1 komentar(a)
Izrael je u ponedjeljak pokrenuo vazdušne napade na Rafu, Foto: Rojters
Izrael je u ponedjeljak pokrenuo vazdušne napade na Rafu, Foto: Rojters

Administracija američkog predsjednika Džoa Bajdena zadržava isporuke dva tipa preciznih bombi, koje je proizveo “Boing”, kako bi poslala političku poruku Izraelu, kazali su za portal “Politiko” jedan američki zvaničnik i još šest upućenih osoba.

Sjedinjene Države još nijesu dale odobrenje za planiranu prodaju “Boingove” municije za direktni napad - kako same municije, tako i kompleta koji ih pretvaraju u pametno oružje - i bombi malog prečnika, objavio je “Politiko” pozivajući se na šest izvora iz industrije i Kongresa.

Rojters je sinoć, takođe se pozivajući na upućene izvore, objavio da SAD odgađaju isporuku oružja Izraelu najmanje dvije nedjelje. Pauza u prodaji mogla bi podriti sposobnost Izraela da obnovi zalihe oružja koje je koristio.

Izraelska vojna vozila na graničnom prelazu u Rafi
Izraelska vojna vozila na graničnom prelazu u Rafifoto: REUTERS

Mada Bajdenova administracija formalno nije odbila potencijalnu prodaju, ona suštinski preduzima akciju kroz nedjelovanje - odugovlačeći sa odobrenjima i drugim aspektima procesa transfera oružja - kako bi poslala poruku Izraelu, rekao je američki zvaničnik, koji je želio da ostane anoniman.

Ovo je prvi put da američka administracija odgađa potencijalnu prodaju oružja Izraelu od napada Hamasa 7. oktobra. “Politiko” ističe da je Bajden pod pritiskom pojedinih članova njegove Demokratske partije da uslovi pomoć Izraelu nakon što je u izraelskoj bombaškoj kampanji stradao veliki broj civila i nakon što je Izrael pogodio humanitarne konvoje koji su isporučivali pomoć enklavi.

U rijetkom javnom mimoilaženju sa Izraelom, Vašington je saopštio da ne može podržati izraelsku invaziju na granični grad Rafa u Gazi bez odgovarajućeg i vjerodostojnog humanitarnog plana.

Izraelske snage zauzele su juče glavni granični prelaz između Egipta i južnog dijela Gaze, zatvorivši ključnu rutu za pomoć palestinskoj enklavi koja je već na ivici gladi.

Palestinska militantna grupa Hamas optužuje Izrael da pokušava da podrije napore za postizanuje primirja u ratu u kojem je Gaza parktično sravnjena sa zemljom a stotine hiljada ljudi su gladne bez krova nad glavom.

Na snimcima koje je objavila izraelska vojska vide se izraelski tenkovi kako prolaze preko prelaza u Rafi i izraelska zastava na strani Gazi. Izraelski premijer Benjamin Netanjahu kazao je da je zauzimanje prelaza “bio veoma značajan korak” ka cilju uništavanja vojnih kapaciteta Hamasa.

UN i druge međunarodne humanitarne agencije saopštile su da je zatvaranje dva prelaza u južni dio Gaze - Rafa i Kerem Šalom - bukvalno odsjeklo enklavu od spoljašnje pomoći. Izvori iz Crvenog krsta u Egiptu naveli su da su isporuke potpuno obustavljene.

Pored toga što je to bila ključna ulazna tačka za pomoć, prelaz je bio i jedini izlaz za one koji moraju da napuste Gazu kako bi potražili medicinsku pomoć koja više nije dostupna u enklavi.

Savjetnik za nacionalnu bezbjednost u Bijeloj kuću, Džon Kirbi, kazao je sinoć da je Izrael kazao SAD da je njihova operacija u Rafi ograničena i osmišljena da spriječi krijumčarenje oružja i drugih sredstava u Gazu.

Bonus video: