Vučić o Radoičiću: Tužilaštvo će uraditi svoj posao

"Srbija će naravno pozvati na odgovornost sve ljude koji su počinili krivična djela a nađu se na našoj teritoriji. On je dostupan i na našoj teritoriji i tužilaštvo će uraditi svoj posao“, rekao je predsjednk Srbije

20417 pregleda 24 reakcija 24 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će "tužilaštvo uraditi svoj posao" oko Milana Radoičića, koji je priznao umiješanost u incidentu u Banjskoj, na Kosovu

"Srbija će naravno pozvati na odgovornost sve ljude koji su počinili krivična djela a nađu se na našoj teritoriji. On je dostupan i na našoj teritoriji i tužilaštvo će uraditi svoj posao“, rekao je Vučić za CNN.

On je u intervjuu sa Kristijan Amanpur rekao da izvještaji SAD o gomilanju pripadnika Vojske Srbije blizu Kosova "nisu bili u potpunosti tačni".

Ipak, rekao je da je broj smanjen i da Srbiji ne trebaju nikakvi ratovi i sukobi sa NATO, već joj odgovara veće prisustvo Kfora, posebno na sjever.

"Uvijek smo slušali kada su naši partneri tražili od nas da deeskaliramo situaciju“, rekao je Vučić.

Predsjednik Srbije je naveo da vojska prati situaciju na terenu i da je pomjerila snage onako kako su "vjerovali da može biti najkorisniji".

Istakao je da nije potpisao da se vojska podigne na viši stepen uzbune.

Srbija je posljednja zemlja kojoj su bili potrebni ti incidenti na Kosovu, svi su mogli da vide da je Srbija bila konstruktivni partner, rekao je Vučić.

On je optužio Prištinu da sprovodi "postepeno etničko čišćenje" na sjeveru, na šta je Amanpur konstatovala da se sa tom ocjenom ne slažu Evropska unija i SAD.

Ona je podsjetila Vučića da je nakon pregovora u Ohridu rekao da nije potpisao sporazum jer ga "boli ruka", i upitala da je da li ga i dalje boli ili je spreman na sporazum, na šta je Vučić tvrdio da je Srbija bila konstruktivna i da su to govorili i međunarodni predstavnici Žozep Borelj i Miroslav Lajčak.

"Ja sam činio sve što sam našim prijateljima iz SAD i EU rekao da ću činiti, a postoji i srpski ustav i ja moram da ga poštujem", rekao je Vučić.

Upitan da li podržava lidera Republike Srpske Milorada Dodika i destabilizaciju Bosne i Hercegovine, rekao je da podržava Dejtonski mirovni sporazum i teritorijalni integritet BiH i da nikada to nije dovodio u pitanje.

Do oružanog sukoba grupe Srba, predvođene doskorašnjim potpredsjednikom Srpske liste Milanom Radoičićem, i Kosovske policije u selu Banjska na sjeveru Kosova došlo je 24. septembra.

Tom prilikom ubijeni su jedan kosovski policajac i trojica Srba.

Radoičić je u pisanoj izjavi koju je javnosti pročitao njegov advokat, preuzeo odgovornost za sukob u Banjskoj, tvrdeći da vlasti u Beogradu nemaju nikakve veze s tim.

Zvaničnici u Prištini, s druge strane, tvrde da iza napada na Kosovsku policiju u Banjskoj stoji režim u Beogradu, i da je Radoičićeva grupa, između ostalog, obučavana i na vojnom poligonu Pasuljanske livade u centralnoj Srbiji. Vojska Srbije to negira.

Bonus video: