EP usvojio rezoluciju: Uvesti mjere protiv Srbije ako se utvrdi umiješanost u napad u Banjskoj

Vlasti Srbije se u dokumentu pozivaju da u punoj mjeri sarađuju u istrazi o nedavnom napadu

8070 pregleda 7 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Evropski parlament je danas usvojio rezoluciju o nedavnim dešavanjima u dijalogu Srbije i Kosova, uključujući situaciju u sjevernim opštinama na Kosovu, u kojoj se vlasti Srbije pozivaju da u punoj mjeri sarađuju u istrazi o napadu u Banjskoj, a Evropski komisija i Savjet da preduzmu mjere protiv Beograda ako se utvrdi da je država Srbija bila direktno umiješana u napad.

U rezoluciji se "najoštrije osuđuje grozan i kukavički teroristički napad dobro organizovanih srpskih paravojnih formacija" u Banjskoj na kosovske policajce 24. septembra i pozivaju sve države članice EU koje to još nisu učinile da takođe osude napad.

Sve strane se pozivaju da rade na deeskalaciji situacije na sjeveru Kosova i izbjegavaju bilo kakvu retoriku ili akciju koja bi dodatno povećala tenzije.

Kosovske vlasti se pozivaju da objelodane sve dokaze u vezi sa incidentom, međunarodne institucije na Kosovu, uključujući Euleks da procijene dokaze, a Srbija da u potpunosti sarađuje u istragama i da odgovorne za napad koji trenutno borave u Srbiji privede pravdi u skladu sa zakonom, uključujući njihovo izručenje Kosovu.

Evropska komisija i Savjet pozivaju se da preduzmu mjere protiv vlade Srbije ukoliko istrage otkriju da je država Srbija bila direktno umiješana u teroristički napad u Banjskoj ili napade koji su se dogodili na sjeveru Kosova u maju 2023, ili ukoliko srpske vlasti nisu spremne da u potpunosti sarađuju.

Komisija se poziva da zamrzne sredstva koja su Srbiji obezbijeđena u okviru Instrumenta za pretpristupnu pomoć III ako rezultati istrage pokažu da je srpska država bila direktno uključena u te napade.

Bonus video: