BLOG Kac: Planirani upad u Rafu mogao bi biti obustavljen ako se postigne dogovor o oslobađanju talaca koje drži Hamas

Sukob Izraela i Hamasa – 204. dan

19699 pregleda 7 komentar(a)
Fotografija iz Rafe nakon izraelskog napada, Foto: Reuters
Fotografija iz Rafe nakon izraelskog napada, Foto: Reuters
Ažurirano: 27.04.2024. 22:14h
Završeno
22:08h

Izraelski ministar spoljnih poslova rekao je danas da bi planirani upad u grad Rafu na jugu Gaze mogao biti obustavljen ako se postigne dogovor da se osigura oslobađanje izraelskih talaca koje drži Hamas, prenosi agencija Rojters.

Komentari su uslijedili u trenutku kada međunarodni posrednici traže sporazum o postizanju primirja tokom šest mjeseci razornih borbi u Gazi i oslobađanja izraelskih talaca uzetih tokom napada Hamasa 7. oktobra koji je izazvao rat.

"Oslobađanje talaca je za nas glavni prioritet", rekao je ministar spoljnih poslova Izrael Kac tokom intervjua lokalnoj televiziji Kanal 12.

Upitan da li to uključuje odlaganje planirane operacije eliminisanja Hamasovih bataljona u Rafi, Kac je odgovorio: "Da".

Dalje je rekao: "Ako bude dogovora, obustavićemo operaciju."

Iako je Kac član bezbjednosnog kabineta premijera Benjamina Netanjahua, on nije član uskoforumskog ratnog kabineta koji nadgleda ofanzivu na Gazu, navodi Rojters.

Izrael, koji je započeo svoj rat da uništi Hamas nakon napada islamističke grupe na izraelske gradove 7. oktobra, kaže da je Rafa dom za četiri borbena bataljona Hamasa ojačana hiljadama boraca koji se povlače i da ih mora poraziti da bi ostvario pobjedu.

Ali Rafa, koji se nalazi uz egipatsku granicu, pruža sklonište za više od milion Palestinaca koji su pobjegli od izraelske ofanzive kroz ostatak Gaze i kažu da je mogućnost da ponovo pobjegnu zastrašujuća.

Ranije u subotu, Hamas je rekao da je dobio zvanični odgovor Izraela na svoj najnoviji predlog o prekidu vatre u pregovorima uz posredovanje Egipta i Katara i da će ga proučiti prije nego što podnese svoj odgovor.

U četvrtak su Sjedinjene Američke Države i 17 drugih zemalja apelovale na Hamas da oslobodi sve taoce kao put za okončanje krize. Hamas želi da bilo koji dogovor pretvori u trajni prekid borbi - osim formalnog mira, jer se islamistička grupa zaklela na uništenje Izraela.

Izrael planira da nastavi rat sve dok se Hamasovi vladajući i vojni kapaciteti ne razmontiraju. Više od 130 talaca i dalje se nalazi u zatočeništvu u Gazi, uključujući žene i djecu.

20:30h

Palestinski islamistički pokret Hamas objavio je danas video snimak na kojem se vide dva izraelska taoca oteta tokom napada 7. oktobra u južnom Izraelu i potom odvedena u Gazu.

Forum porodica talaca identifikovao je da su ta dva taoca Kit Sigal i Omri Miran.

17:23h

Američki ratni brod usidrio se kod obale Pojasa Gaze, javlja Anadolija.

Brod američke mornarice usidrio se nekoliko nautičkih milja od obale doline Gaze, u centralnom Pojasu Gaze.

Očekuje se da će brod učestvovati u izgradnji plutajućeg pomorskog pristaništa koje je američka administracija najavila u martu.

Plutajuće pristanište služilo bi za pružanje humanitarne pomoći morem u Gazi, prema ranijim najavama američkih vlasti.

Centralna komanda Sjedinjenih Američkih Država (CENTCOM) objavila je 10. marta slanje prvog broda u istočni Mediteran, kako bi pomorskim putem pružio humanitarnu pomoć Pojasu Gaze.

Ranije je američki predsjednik Džo Bajden rekao da će njegova država izgraditi privremeno pristanište na obali Pojasa Gaze kako bi isporučila više humanitarne pomoći.

(MINA)

17:20h

Studenti koji zbog rata Izraela i Hamasa u Pojasu Gaze protestuju na univerzitetima širom Sjedinjenih Američkih Država (SAD), od kojih su se neki sukobili s policijom, "ukopali su se" u svojoj odluci i danas obećali da će nastaviti demonstracije, dok je nekoliko fakulteta osudilo predsjednike univerziteta što su pozvali policiju da istjera demonstrante.

13:04h

Ministar spoljnih poslova Irana Hosein Amir Abdolahjan izjavio je da će posada zaplijenjenog broda "MSC Aries", koji je plovio pod portugalskom zastavom, a koji je povezan sa Izraelom, biti oslobođena, javili su iranski mediji.

Kako se navodi, Amir Abdolahjan je u telefonskom razgovoru sa šefom portugalske diplomatije Paulom Randželom rekao da Iran želi da oslobodi posadu zaplijenjenog broda jer smatra da je to humanitarno pitanje.

Abdolahjan je naveo da će posada biti predata ambasadorima njihovih zemalja u Teheranu, ne navodeći tačan datum kada će se to dogoditi.

Iranska Revolucionarna garda zaplijenila je teretni brod "MSC Aries" sa 25 članova posade u Ormuskom moreuzu 13. aprila, dan nakon što je Teheran najavio da će uzvratiti na napad na iranski konzulat u Damasku 1. aprila, za koji je optužio Izrael.

Iransko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je brod zaplijenjen jer je navodno "kršio pomorske zakone" i da nema sumnje da je povezan sa Izraelom.

MSC iznajmljuje "Aries" od Gortal Shipping-a, podružnice kompanije "Zodiac Maritime", koja je djelimično u vlasništvu izraelskog biznismena Ejala Ofera.

(Reuters/RTS)

13:02h

Hamas je saopštio da je dobio zvanični odgovor Izraela na svoj najnoviji predlog o prekidu vatre i da će ga proučiti prije nego što podnese svoj odgovor, navodi se u saopštenju zamjenika šefa te palestinske paravojne grupe u Gazi.

"Dobili smo zvaničan odgovor cionističke okupacije na predlog koji je 13. aprila predstavljen egipatskim i katarskim posrednicima“, rekao je Kalil Al Haja, koji se trenutno nalazi u Kataru, u saopštenju koje je objavila grupa.

Poslije više od šest mjeseci rata sa Izraelom u Gazi, pregovori ostaju u ćorsokaku, a Hamas ostaje pri svojim zahtjevima da svaki sporazum mora okončati rat.

Egipatska delegacija je u petak posjetila Izrael radi razgovora sa izraelskim zvaničnicima, tražeći način da ponovo započne pregovore o okončanju sukoba i povratku preostalih talaca uzetih kada su borci Hamasa upali u izraelske gradove 7. oktobra, rekao je zvaničnik upućen u pregovore.

Taj zvaničnik, koji je želio da ostane anoniman, rekao je da Izrael nema novih predloga, iako je spreman da razmotri ograničeno primirje u kojem bi Hamas oslobodio 33 taoca, umesto 40 o kojima se ranije razgovaralo.

U četvrtak su Sjedinjene Države i 17 drugih zemalja apelovale na Hamas da oslobodi sve svoje taoce kao put za okončanje krize.

Hamas je obećao da neće popustiti međunarodnom pritisku, ali je u saopštenju koje je izdao u petak rekao da je "otvoren za bilo kakve ideje ili predloge koji uzimaju u obzir potrebe i prava Palestinaca".

Međutim, Hamas je ostao pri svojim ključnim zahtjevima koje je Izrael odbacio i kritikovao zajedničku izjavu SAD i drugih da ne pozivaju na trajni prekid vatre i povlačenje izraelskih snaga iz Gaze.

Savjetnik Bijele kuće za nacionalnu bezbjednost Džejk Saliven rekao je u petak da vidi novi zamah u pregovorima o okončanju rata i povratku preostalih talaca.

Prema navodima dva neimenovana zvaničnika, Izrael je saopštio egipatskim posrednicima u petak da je spreman da pregovorima o taocima pruži „posljednju šansu“ da se postigne dogovor sa Hamasom prije nego što krene u invaziju na Rafu, posljednje utočište za oko milion Palestinca koji su ranije tokom rata pobjegli sa sjevera i centralnih djelova enklave od izraelskih snaga.

(Reuters/RTS)

13:02h

Ministarstvo zdravlja Hamasa je danas objavilo da su u Pojasu Gaze, gdje Izrael ratuje proitiv tog palestinskog pokreta, u prethodna 24 sata poginule 32 osobe.

Ukupan broj poginulih je tako porastao na 34.388 u Pojasu Gaze od početka tog rata 7. oktobra.

Ministarstvo je izvijestilo da je za više od 200 dana rata ranjeno 77.437 ljudi.

(BETA)

13:00h

Izraelski vojnici ubili su noćas dvojicu mladih Palestinaca kod vojne baze na ulazu u Dženin, grad na okupiranoj Zapadnoj obali, objavila je danas izraelska vojska navodeći da su vojnici uzvratili na pucnjavu.

Palestinska uprava saopštila je da su noćas u Dženinu poginuli 21-godišnji Mustafa Sultan Abed i 20-godišnji Ahmad Muhamad Šavahneh, "pod mecima okupatora".

Zvanična palestinska novinska agencija Vafa je javila da su njih dvojica ubijeni kod vojne baze Salem na zapadu Dženina, dodajući da su još dva muškarca ranjena.

Izraelska vojska je objavila da su vojnici identifikovali "više terorista" kako se u kolima kreću ka vojnoj bazi Salem i pucaju u pravcu vojnika koji su uzvratili i eliminisali ih. Kako je saopšteno, vojnici su bili pripravni jer je bilo više sličnih incidenata u posljednje vrijeme.

U Dženinu se nalazi jedan od najnaseljenijih i najsiromašnijih izbjegličkih kampova na palestinskim teritorijama, i tu je uporište oružanih grupa koje se bore protiv Izraela koji je okupirao Zapadnu obalu 1967. godine.

Poslednjih mjeseci izraelska vojska je sprovela više operacija u Dženinu i okolini da rasformira, kako navodi, "terorističke ćelije".

Posljednje dvije godine poraslo je nasilje na Zapadnoj obali, a dodatno je pojačano poslije početka rata između Izraela i palestinskog Hamasa u Gazi. Rat u Gazi počeo je poslije krvavog upada Hamasa na izraelsku teritoriju 7. oktobra prošle godine.

Od 7. oktobra najmanje 490 Palestinaca na Zapadnoj obali ubili su izraelski vojnici ili naseljenici, prema podacima palestinskog ministarstva zdravlja.

(BETA)

12:59h

Sukob Izraela i Hamasa – 204. dan.

Jemenski Huti pobunjenici ispalili su balističke rakete na tanker koji je plovio Crvenim morem, a napad je izazvao manju štetu na plovilu, objavile su vlasti.

Huti pobunjenici ispalili su tri rakete juče u napadu u kojem je oštećen tanker "Andromeda Star" koji je plovio pod zastavom Paname, saopštila je američka vojna Centralna komanda.

Huti su posljednjih dana ponovo pojačali napade na brodove u Crvenom moru poslije relativnog zatišja u kampanji čiji je cilj da podrže Palestince u izraelskom ratu sa Hamasom u pojasu Gaze. Zbog njihove kampanje smanjen je broj brodova koji prolaze kroz taj plovni put važan za svjetsku trgovinu

Privatna bezbjednosna firma Ambrej saopštila je da je tanker uključen u trgovinu vezanu za Rusiju, i da je plovio iz Primorska u Rusiji, za Vadinar u Indiji.

Vojni portparol general Jahja Sari je rano jutros preuzeo odgovornost Huta za napad u snimljenom saopštenju koje su pobunjenici objavili. On je rekao da je tanker "direktno pogođen".

Još jedan brod pod zastavom Antigve i Barbadosa, kojim upravlja Liberija, takođe je bio u blizini u vrijeme napada, saopštila je američka komanda.

Napad se dogodio kod mjesta Moka u Jemenu blizu moreuza Bab el Mandeb koji povezuje Crveno more sa Adenskim zalivom.

Huti su od novembra prošle godine izveli više od 50 napada na brodove, zaplijenili jedan i jedan potopili, prema podacima američke pomorske uprave.

Broj napada Huta smanjen je posljednjih nedjelja od kada su na meti američke vazdušne kampanje u Jemenu.

Američki zvaničnici spekulisali su da je moguće da pobunjenicima ponestaje oružje kao posljedica vazdušnih napada protiv njih i poslije redovnog ispaljivanja dronova i raketa posljednjih mjeseci. Međutim, od srijede su bila najmanje još dva napada za koje su Huti preuzeoli odgovornost.

Huti su saopštili da će nastaviti napade dok Izrael ne prekine rat u Gazi. Rat Izraela i Hamasa počeo je 7. oktobra poslije napada Hamasa na izraelsku teritoriju.

(BETA)

Bonus video: