Gazetaexpress: Izaslanici EU i SAD donose nacrt Statuta Zajednice opština sa srpskom većinom

U Vladi Kosova počeo je danas sastanak premijera Aljbina Kurtija i predstavnika takozvane velike petorke o oživljavanju dijaloga Beograda i Prištine

6291 pregleda 5 komentar(a)
Vučić i Kurti na jednom od prethodnih razgovora, Foto: Reuters
Vučić i Kurti na jednom od prethodnih razgovora, Foto: Reuters

Pet izaslanika SAD i EU koji su danas u posjeti donose nacrt statuta Zajednice opština sa srpskom većinom (ZSO) koji su pripremili njihovi timovi, saznaje portal Gazetaexpress.com.

Nacrt statuta ZSO je takođe zasnovan na paketu Martija Ahtisarija, koji je osnova Ustava Kosova.

Od predstavljanja francusko-njemačkog plana, Zapad je insistirao da kosovska strana donese nacrt statuta Zajednice opština sa srpskom većinom, koji se smatra ključnim dijelom sporazuma, međutim sa kosovske strane nije bilo pomaka na tom planu.

U Vladi Kosova počeo je danas sastanak premijera Aljbina Kurtija i predstavnika takozvane velike petorke o oživljavanju dijaloga Beograda i Prištine.

Sastanku prisustvuju specijalni predstavnici SAD i EU za Zapadni Balkan, Gabrijel Eskobar i Miroslav Lajčak, spoljnopolitički savjetnici predsjednika Francuske i kancelara Njemačke, Emanuel Bon i Jens Pletner, i diplomatski savjetnik premijerke Italije Alesandro Katane.

O ideji da posrednici sačine nacrt statuta govorio je šef evropske diplomatije Žozep Borelj na ljetnjoj akademiji "Kvo vadis Europa?“, u Santanderu, u Španiji, održanoj od 21. do 25. avgusta.

Međutim stanje na sjeveru i oružani napad grupe Srba na policiju Kosova u Banjskoj 24. septembra, sve je odložio.

Kosovska strana je na sastanku 14. septembra u Briselu odbacila plan i redosljed primjene sporazuma iz Brisela i Aneksa iz Ohrida, koji su predložili posrednici, a koji je predviđao da će primjena Ohridskog aneksa početi sa početkom izrade dokumenata za osnivanje ZSO u zamjenu za de fakto priznanje Kosova, odnosno primjenu prvih šest tačaka Aneksa iz Ohrida.

Zvanično, očekivanja od posjete petorke Kosovu i Srbiji su da će bez odlaganja i bezuslovno doći sa konkretnim zahtjevima za strane kojima se traži primjena Briselskog sporazuma i Ohridskog aneksa.

Bonus video: