Lajčak: Došli smo sa planom o kojem smo razgovarali sa Kurtijem, napad u Banjskoj promijenio dosta stvari

"Dijalog nema alternativu", rekao je Lajčak

7191 pregleda 15 komentar(a)
Lajčak, Foto: Screenshot/Youtube
Lajčak, Foto: Screenshot/Youtube

Izaslanik Evropske unije za dijalog Kosovo-Srbija Miroslav Lajčak potvrdio je danas da su na Kosovo došli sa planom i da su o tome razgovarali sa premijerom Aljbinom Kurtijem i da će o istom razgovarati sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Dodao je da više detalja o planu ne može da saopšti, ali je ponovio da je potrebno što prije uspostaviti Zajednicu srpskih opština (ZSO).

Nakon sastanka sa premijerom Kosova, Lajčak je rekao da bez formiranja ZSO Kosovo ne može napredovati na putu ka Evropskoj uniji.

Dijalog nema alternativu, rekao je on, i dodao da je napad u Banjskoj promijenio dosta stvari.

"Uvijek imamo plan, o našem planu smo razgovarali sa Kurtijem. O tome ćemo razgovarati sa Vučićem. Nećemo ulaziti u više detalja. Dijalog nema alternativu. Napad u Banjskoj je mnogo toga promijenio. I bio sam vrlo jasan da počinioci moraju da se suoče sa posljedicama. Dijalog mora da se nastavi", naveo je Lajčak medijima.

Na sastanku Kurtijem su bili i specijalni predstavnik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar, spoljnopolitički savjetnici predsjednika Francuske i kancelara Njemačke, Emanuel Bon i Jens Pletner, i diplomatski savjetnik premijerke Italije Alesandro Katane.

Oni će poslije Prištine posjetiti Beograd, gdje će tokom dana razgovarati sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Posljednji sastanak Kurtija i Vučića održan je 14. septembra ove godine, gdje se dvije strane nisu dogovorile o planu redosljeda primjene sporazuma iz Ohrida, za šta je EU okrivila kosovsku stranu.

Bonus video: