Lajčak: Očekujemo da Kosovo i Srbija ispune obaveze iz svih postignutih sporazuma

"Izrazili smo našu zabrinutost zbog trenutne negativne putanje u procesu normalizacije, što je direktno povezano sa evropskim putem Kosova i Srbije"

4191 pregleda 0 komentar(a)
Lajčak, Foto: TV Vijesti
Lajčak, Foto: TV Vijesti

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je danas u Beogradu da se od obje strane očekuje da počnu da izvršavaju svoje obaveze iz Ohridskog, ali i svih prethodnih postignutih sporazuma.

On je nakon sastanka petorke sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem rekao da su imali dug i važan sastanak.

"Izrazili smo našu zabrinutost zbog trenutne negativne putanje u procesu normalizacije, što je direktno povezano sa evropskim putem Kosova i Srbije", dodao je.

Tema posjete, dodao je, bila je kako da bude ostvaren konkretan progres implementacije sporazuma iz Ohrida i deeskalacija nakon posljednjih dešavanja.

"Moramo biti veoma jasni, snažno osuđujemo teroristički napad na kosovsku policiju 24. septembra. Svi počinioci moraju biti privedeni pravdi i očekujemo punu saradnju Srbije i konkretne akcije. Lideri imaju odgovornost prema građanima i očekujemo odgovornu i odmjerenu komunikaciju sa javnošću", rekao je Lajčak novinarima u Beogradu.

Bonus video: