Vučić poslije razgovora sa zvaničnicima EU i SAD: Njihov jedini cilj da Srbija prizna nezavisno Kosovo

"Za njih je Kosovo nezavisna država...Mi moramo da razumijemo tu vrstu realnosti", rekao je danas Vučić, dodajući da neće SAD promijeniti svoj stav niti da će Njemačka promijeniti svoj stav

17213 pregleda 37 reakcija 37 komentar(a)
Vučić, Foto: BETAPHOTO/MILOS MISKOV
Vučić, Foto: BETAPHOTO/MILOS MISKOV

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je poslije sastanka sa evropskim i američkim predstavnicima u Beogradu da je razgovor bio "težak", da su "najmoćnije zemlje EU i SAD priznale nezavisnost Kosova", kao i da je u "strateškom smislu njihov jedini cilj da Srbija prizna nezavisno Kosova".

"Da li bi bio razlog Banjska ili neki drugi, to može nešto u taktičkom smislu da promijeni, ali suštinski politika odnosa prema Srbiji u kojoj Priština uvijek ima prednost, jer 22 od 27 zemalja EU, najmoćnije zemlje su priznale nezavisnost Srbije, i SAD pogotovo, jasno je kako stvari stoje", rekao je Vučić gostujući na TV Pink.

Povodom dešavanja u Banjskoj, kako je rekao, to je "taktički bilo užasno" i za Srbiju je "donijelo katstrofalne trenutke ili višenedjeljne ili vešmjesečne posljednice".

"Vjerujem da ćemo uspjeti da pronađemo neki izlaz i da Srbija nastavi da gura dobrim putem i čineći velike uspjehe u ekonomiji i izgradnji infrastrukture, i poboljšanju zdravstvenih uslova za građana, a da istovremeno sačuvamo srž nacionalne politike i nacionalnih interesa", dodao je Vučić.

U Beogradu su juče razgovarali specijalni predstavnici SAD i EU za Zapadni Balkan, Gabrijel Eskobar i Miroslav Lajčak, spoljnopolitički savjetnici predsjednika Francuske i kancelara Njemačke, Emanuel Bon i Jens Pletner, i diplomatski savjetnik premijerke Italije Alesandro Katane.

"Za njih je Kosovo nezavisna država...Mi moramo da razumijemo tu vrstu realnosti", rekao je danas Vučić, dodajući da neće SAD promijeniti svoj stav niti da će Njemačka promijeniti svoj stav.

"Neće, naprotiv, biće još žešći u tome da dokažu da nisu pogriješili", dodao je.

Vučić je rekao da u četvrtak i petak ide na sastanke u Brisel, uz ocjenu da će "biti borba".

Bonus video: