“Novosadski klan zamijenio zemunski”

Premijer Kosova rekao da iza napada u Banjskoj stoji kriminalna banda na čelu sa Milošem Vučevićem

22911 pregleda 2 komentar(a)
Aljbin Kurti, Foto: Beta/AP
Aljbin Kurti, Foto: Beta/AP

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je juče da iza napada u Banjskoj, koji je nazvao “paravojnim i terorističkim”, stoji “novosadski klan na čijem je čelu ministar odbrane Srbije Miloš Vučević”.

“On je predsjednik vladajuće Srpske napredne stranke, tri puta je biran za gradonačelnika Novog Sada uz pomoć Zvonka Veselinovića i najbliži je prijatelj brata predsjednika Srbije Andreja Vučića”, napisao je Kurti na Fejsbuku.

U napadu naoružane grupe Srba na policiju Kosova 24. septembra poginuo je narednik Afrim Bunjaku, a u razmjeni vatre su ubijena trojica napadača.

Kurti je kazao da je u vrijeme napada u manastiru Banjska bilo 40 pravoslavnih hodočasnika baš iz Novog Sada i da bi istraga trebalo da pokaže da li je to slučajno.

“Teroristička grupa u bjekstvu koju predvodi Milan Radoičić boravi u Raški. Zloglasni MUP Srbije dao im je bijele i crne automobile tipa “škoda oktavija” registarskih oznaka BG i NS”, napisao je Kurti.

On je naveo i kako je zemunski klan u Srbiji “zamijenio” novosadski, za predsjednika Aleksandra Vučića rekao da je “capo-di-tutti-capi” i da je država Srbija ta “koja diktira zločine” a ne obrnuto.

Kurti je dodao da u četiri opštine na sjeveru Kosova vlada “teror, kriminal i kultura nasilja” i za to optužio “paravojsku navijača Crvene zvezde”.

“Pošto Kosovo nema jurisdikciju u Srbiji, zar EU i SAD ne bi trebalo da formiraju Specijalni sud za novosadski klan? Balkanska mafija bi doživjela kobni udarac, dok bi region Balkana bio potpuno otvoren za evropsku demokratiju, pravnu državu, trajni mir i ubrzani razvoj”, naveo je.

Ministarstvo odbrane Srbije odbacilo je Kurtijeve optužbe i pozvalo međunarodnu zajednicu da “neodložno reaguje” kako bi se zaustavila “zapaljiva i prljava medijska kampanja prištinskog rukovodstva usmjerena prema Srbiji i njenim zvaničnicima”, prenijela je Beta.

U saopštenju Ministarstva se navodi da je Kurti objavio “besprizorne laži” i da isto to radi, svakodnevno, u sklopu medijske kampanje, “protiv države Srbije i njenog rukovodstva”.

Ističe se da je u interesu očuvanja mira i stabilnosti na Kosovu od ključnog značaja da se vlasti u Prištini primoraju “da odmah prekinu svakodnevni teror” nad Srbima, da implementiraju sve sporazume i da formiraju Zajednicu srpskih opština.

Bonus video: