Predsjednica Kosova u UN: Srbija od agresora pokušava da se predstavi kao žrtva

"Povećanje bezbjednosti na granicama Kosova sa Srbijom, donošenje strogih mjera prema Srbiji kako se traži - to bi značilo posvećenost očuvanju mira i bezbjednosti u cijelom regionu i na cijelom evropskom kontinentu, to bi značilo da demokratija ne ćuti pred autokratskim režimima", rekla je Vjosa Osmani

8065 pregleda 1 komentar(a)
Osmani (arhiva), Foto: Boris Pejović
Osmani (arhiva), Foto: Boris Pejović

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani je večeras na sednici Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija u Njujorku izjavila da "Srbija od agresora pokušava da se predstavi kao žrtva".

Izlaganje Osmani je počela nabrajanjem posljedica rata na Kosovu 1998-1999. godine i pomenula da je bilo više od 13.000 žrtava tog rata, od kojih su, po njenim riječima, mnogi bili djeca i starci, i podvukla da je ubijene djece na Kosovu, u odnosu na broj stanovnika, bilo više nego u bilo kojem drugom ratu u bivšoj Jugoslaviji.

"Ono što smo sanas čuli iz Srbije je proširenje napora da se promoviše taj akt agresije. Na dan napada, institucije Kosova održale su kontakt sa međunarodnim prisustvom. Nastavićemo da sarađujemo sa našim saveznicima kako bismo se suprotstavili ovakvim aktima i spriječili da se ponove", rekla je Osmani.

Govorila je i o žrtvama seksualnog nasilja koje su, po njenim riječima, izabrale ne samo da prežive, već i da pokušaju da žive, i dodala da je to istorija Kosova.

"Krenuli smo od nule da gradimo svoje živote, da gradimo budućnost u kojoj svi ljudi, bez obzira na etničku pripadnost, mogu da žive bez straha, bez diskriminacije", kazala je Osmani.

Kosovska predsjednica je kazala da je opredjeljenje Kosova da ide naprijed, a ne nazad.

"Ovdje sam da ponovo potvrdim da sve institucije Kosova ne dozvoljavaju nazadovanje teško stečene slobode koju smo stekli zajedno sa demokratijama iz cijelog svijeta, jer je nezavisna i suverena Republika Kosovo najuspješnija priča u istoriji čovječanstva", ocijenila je Osmani.

Posebno se osvrnula na, kako je rekla, "napad srpske paravojne terorističke grupe koju podržava Srbija u Banjskoj, kod u Zvečana" 24. septembra.

"Tog dana Republika Kosovo je bila meta akta agresije srpskih terorističkih i paravojnih grupa", kazala je Osmani.

Tražila je od Savjeta bezbjednsti UN "suštinske garancije u okviru evroatlantskog okvira".

"Dalje, povećanje bezbjednosti na granicama Kosova sa Srbijom, donošenje strogih mjera prema Srbiji kako se traži - to bi značilo posvećenost očuvanju mira i bezbjednosti u cijelom regionu i na cijelom evropskom kontinentu, to bi značilo da demokratija ne ćuti pred autokratskim režimima", rekla je Osmani.

Bonus video: