Brnabić u UN: Netačno da je Priština posvećena dijalogu i da na Kosovu ima vladavine prava

Premijerka Srbije je navela da je Beograd "uradio sve na šta se obavezao" u briselskom dijalogu, a da Priština "nije primijenila nijednu riječ", uz ocjenu da to "dovoljno govori o njenoj konstruktivnosti"

6902 pregleda 4 komentar(a)
Brnabić (arhiva), Foto: Savo Prelević
Brnabić (arhiva), Foto: Savo Prelević

Premijerka Srbije Ana Brnabić sinoć je, na kraju sjednice Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) o Kosovu, nastojala da dokaže da Priština nije konstruktivna i posvećena dijalogu sa Beogradom i da je položaj Srba znatno lošiji od onoga kako ga predstavljaju kosovske vlasti.

Tokom rasprave na sjednici, na kojoj je razmatran šestomjesečni izvještaj generalnog sekretara UN Antonija Gutereša o radu Misije UN na Kosovu (UNMIK), Brnabić je rekla da postoje velike razlike između prakse, odnosno uslova na terenu, i onoga što Priština tvrdi o demokratiji i vladavini prava na Kosovu.

"Čuli smo od (predsjednice Kosova Vjose) Osmani da je Kosovo konstruktivno i posvećeno dijalogu, ali nismo čuli zašto Kosovo nije primijenilo Briselski sporazum (iz 2013. godine) i zašto nije osnovalo Zajednicu srpskih opština (ZSO) više od 10 godina. To pokazuje koliko je Kosovo zaista konstruktivno i posvećeno dijalogu", kazala je Brnabić.

Brnabić je navela da je Beograd "uradio sve na šta se obavezao" u briselskom dijalogu, a da Priština "nije primijenila nijednu riječ", uz ocjenu da to "dovoljno govori o njenoj konstruktivnosti".

Premijerka Srbije je rekla i da Srbi na Kosovu imaju pravo veta na papiru, koje se u praksi ne poštuje.

"Kada je parlament (Kosova) odlučivao o formiranju Kosovskih bezbjednosnih snaga, Srbi nisu glasali, i to bi trebalo da znači da Kosovske bezbjednosne snage ne mogu da budu formirane. Ali one su, uprkos tome, formirane. Pravo veta Srba tako funkcioniše u praksi", navela je.

Brnabić je navela i primjer manastira Visoki Dečani, za koji je rekla da je 2021. godine bio među sedam najugroženijih lokacija kulturnog nasljeđa u Evropi, prema podacima organizacije Europa nostra.

"Odluka Ustavnog suda Kosova iz maja 2016. godine, da je manastir Visoki Dečani vlasnik nekoliko hektara zemlje, još nije primijenjena. Više od 20 godina taj manastir je jedina vjerska lokacija na svijetu koja je pod zaštitom vojnih snaga, KFOR-a, toliko o bezbjednosti", dodala je.

Ona se osvrnula i na tvrdnju da je Kosovo "svijetli primjer demokratije i vladavine prava", upitavši kako je onda moguće da je Kosovo "svjetski šampion po najmanjem broju povratnika od svih postkonfliktnih teritorija" u svijetu.

"Kada su toliko fantastični, kada su svijetli primjer, kada tamo postoji vladavina prava i bezbjednost, i pravo veta, kako to da se ljudi ne vraćaju? Zato što budu uhapšeni kada se vrate. A koliko će ostati u zatvoru, niko ne zna. U prosjeku 21 mjesec, gotovo dvije godine", navela je Brnabić.

Bonus video: