Vučić i Kurti pozvani u Brisel, na stolu predlog "velike petorke" za Zajednicu opština sa srpskom većinom

Vučić i Kurti bi trebalo da imaju odvojene razgovore sa predstavnicima EU, bez zajedničkog sastanka u četvrtak, a mediji izvještavaju da su lideri prihvatili poziv

8329 pregleda 14 komentar(a)
Sa jednog od prethodnih susreta u Briselu:, Foto: Reuters
Sa jednog od prethodnih susreta u Briselu:, Foto: Reuters

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti pozvani su da se sastanu u Briselu 26. i 27. oktobra na marginama samita lidera EU, izjavio je danas portparol EU Peter Stano.

On nije mogao da potvrdi da li će doći do zajedničkog susreta lidera, ali je podvukao da je poziv liderima upućen kako bi oni prvo obavili razgovore sa evropskom stranom "u znak podrške dijalogu", kao i o putu naprijed u procesu primjene dogovora o putu ka normalizaciji odnosa, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Vučić i Kurti bi trebalo da imaju odvojene razgovore sa predstavnicima EU, bez zajedničkog sastanka u četvrtak, a mediji izvještavaju da su lideri prihvatili poziv.

Briselski portparol je takođe potvrdio da je takozvana "velika petorka", prilikom posjete 21. oktobra u Prištini i Beogradu, izašla sa novim predlogom o statutu Zajednice opština sa srpskom većinom.

"Razgovori tokom vikenda bili su fokusirani na to kako unaprijediti implementaciju Ohridskog sporazuma. Nema namjere da se on zamijeni. Razgovarano je o različitim predlozima i idejama, neki od njih u pisanoj formi, i ove diskusije će se nastaviti. Ovo takođe, uključuje moderan evropski predlog (statuta) Zajednice opština sa srpskom većinom", potvrdio je Stano.

On je poručio da Evropska unija očekuje "brzo djelovanje strana", koje će pokazati da su posvećene nastavku procesa normalizacije – ispunjavanjem svojih obaveza iz dijaloga iz Sporazuma o putu ka normalizaciji, kao i svih prethodnih sporazuma bez preduslova ili odlaganja.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je izjavio ranije danas da očekuje da će se u naredna dva-tri dana sastati sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem u Briselu.

Bonus video: