Vučić: Papir koji je petorka donijela je veoma dobra osnova za formiranje ZSO

"Uvijek smo isticali da Srbija ne može da prihvati članstvo Kosova u UN ni nezavisnost Kosova i na tim pozicijama smo rekli da smo spremni da ispunjavamo ono što je dogovoreno. Potpuno smo spremni za formiranje ZSO, ali mislim da je danas svima jasno ko koči napredak", naveo je on

14329 pregleda 24 reakcija 12 komentar(a)
Vučić, Foto: Reuters
Vučić, Foto: Reuters

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras u Briselu da je liderima EU, Njemačke, Francuske i Italije rekao da je Beograd spreman da primijeni sve dogovore postignute u dijalogu sa Prištinom, ali da ne može da pristane na članstvo Kosova u UN i na prihvatanje kosovske nezavisnosti.

Poslije šestočasovnih razgovora sa evropskih posrednicima, koji su se odvojeno sastajali i sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem, Vučić je novinarima rekao da je papir koji je "velika petorka" donijela 21. oktobra u Beograd i Prištinu "dobra osnova" za nastavak rada i formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO).

"Taj papir se odnosi isključivo na formiranje ZSO, ali ne mogu da govorim o detaljima. Mi smo rekli da je taj papir veoma dobra osnova i da smo spremni da radimo i da odmah idemo u primjenu, uz ogradu sa kojom sam i danas upoznao lidere tri najmoćnije zemlje, a to je da ne možemo da prihvatimo članstvo Kosova u UN i prihvatanje nezavisnosti Kosova", kazao je Vučić.

Poslije razgovora sa šefom evropske diplomatije Žozepom Borelom, specijalnim predstavnikom EU za Zapadni Balkan Miroslavom Lajčakom, predsjednikom Evropskog savjeta Šarlom Mišelom i liderima Francuske, Njemačke i Italije, Emanuelom Makronom, Olafom Šolcom i Đorđom Meloni, Vučić je naveo da im je "jasno rekao" da Srbija želi da primijeni sve sporazume postignute u dijalogu od 2013. godine do ovogodišnjih dogovora iz Brisela i Ohrida.

"Uvijek smo isticali da Srbija ne može da prihvati članstvo Kosova u UN ni nezavisnost Kosova i na tim pozicijama smo rekli da smo spremni da ispunjavamo ono što je dogovoreno. Potpuno smo spremni za formiranje ZSO, ali mislim da je danas svima jasno ko koči napredak", dodao je.

Vučić je rekao da je Priština odavno trebalo da primijeni Briselski sporazum iz 2013. godine, ali da "zna da oni neće to da ispune" ni sada kada je Beograd spreman da se paralelno sa tim primjenjuju ovogodišnji dogovori iz Brisela i Ohrida.

"Mislim da je i liderima (EU, Francuske, Njemačke i Italije) i savjetnicima (lidera tri najmoćnije evropske zemlje) situacija neuporedivo jasnija nego što je bila ranije", kazao je Vučić.

Naveo je da danas "niko nije pomenuo nikakve sankcije prema Srbiji" i da nije bilo ni riječi "o potpisivanju ili nepotpisivanju nečega".

Vučić je rekao i da je danas bilo riječi o više tema, od deeskalacije situacije do primjene postignutih sporazuma, i dodao da Srbija "zna šta su njene obaveze i šta je ostalo da se primijeni iz sporazuma, još od 2011. godine, od carinskih pečata do tablica".

On je kazao i da se NATO i KFOR pozivaju na norme Kumanovskog sporazuma i Rezolucije 1244 SB UN, jer je cio mandat KFOR-a zasnovan na toj rezoluciji, ali da je problem kada zapadne zemlje kažu da će podržavati stvaranje vojske Kosova jer to nemaju pravo da rade prema toj rezoluciji iz juna 1999. godine.

"Kada je to pitanje postavim, oni kažu da su priznali Kosovo kao nezavisnu državu i da po njima oni imaju pravo na stvaranje vojske. Petorki sam rekao da, ako to rade, onda ne mogu da se pozivaju na međunarodno pravo, nego da kažu da su mnogo jaki i da mogu sve", dodao je Vučić.

Bonus video: