BLOG "Srbija ne sme da stane" imaće apsolutnu većinu; Dačić: Potrebno je naći novog lidera SPS

Na parlamentarnim izborima u Srbiji u nedjelju učestvovalo je 18 izbornih lista, pokrajinskim 13, a u Beogradu je 14 lista kandidovalo svoje predstavnike. U Crnoj Gori glasalo se u Podgorici, Beranama, Herceg Novom i Sutomoru

120486 pregleda 117 reakcija 117 komentar(a)
Obraćanje Vučića, Foto: Reuters
Obraćanje Vučića, Foto: Reuters
Ažurirano: 18.12.2023. 00:48h
Završeno
00:34h

Republička izborna komisija (RIK) objavila je večeras da je obrađeno 2.887 biračkih mjesta (oko 35 odsto) na parlamentarnim izborima, od ukupno 8.273, odnosno 875.632 glasa izašlih birača.

Prema tom uzorku, izborna lista "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane" dobila je 50,42 odsto glasova, lista "Srbija protiv nasilja" 19,25 odsto, dok je trećeplasirana lista "Ivica Dačić - Premijer Srbije" sa 7,19 odsto glasova.

Izborni cenzus prešle bi liste "Nada za Srbiju sa 4,45 odsto, "Mi - Glas iz naroda" sa 4,06 odsto, dok je sljedeća najbliža cenzusu "Nacionalno okupljanje" sa 2,9 odsto.

Lista Savez vojvođanskih Mađara na osnovu tog uzorka ima 2,32 odsto glasova, Srpska radikalna stranka 1,53 odsto, a "Dobro jutro Srbijo" sa 1,01 odsto.

"Politička borba Albanaca se nastavlja - Šapi Kamberi", prema do sada obrađenim biračkim mjestima, ima 0,79 odsto, SDA Sandžaka 0,72 odsto, a koalicija Stranke pravde i pomirenja i Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini 0,75 odsto.

Ispod jedan odsto su i Narodna stranka sa 0,7 odsto, Koalicija za mir i toleranciju 0,21 odsto, Albanska demorkatska alternativa 0,17 odsto, Ruska stranka 0,29, "Mora drugačije" 0,24 odsto i "Srbija na zapadu" 0,11 odsto.

RIK je naveo i da je izlaznost na parlamentarnim izborima bila 57,65 odsto upisanih birača.

Dodali su i da je bilo 2,92 odsto nevažećih listića.

00:29h

Predsjednik Srpske napredne stranke (SNS) Miloš Vučević rekao je u štabu liste "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane" da se sa sigurnošću može reći da će ta lista imati najmanje 128 mandata i apsolutnu većinu u Narodnoj skupštini.

Prema podacima sa obrađenih 7.190 biračkih mesta od 8.273, lista "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane" osvojila je 47,67 odsto glasova, naveo je Vučević.

Na izborima za Skupštinu Vojvodine, dodao je, lista "Aleksandar Vučić, Vojvodina ne sme da stane" osvojila je 67 mandata, od 120.

"Naša lista ima apsolutnu većinu, nespornu većinu i u republičkoj skupštini i u pokrajinskoj Skupštini, što pruža sigurnost i za građane cijele Srbije i za sjeverni dio, za pokrajinu Vojvodinu. I to je veliki uspjeh svih građana, to je veliki uspjeh cijelog našeg naroda", zaključio je Vučević.

(Radio televizija Srbije)

00:24h

Saša Radulović sa liste "Dobro jutro, Srbijo" ocijenio je u obraćanju iz izbornog štaba da su izbori praktično potopili opoziciju.

"Izbori su bili raspisani nakon jednog performansa u Skupštini, dijela opozicije, koji je tražio izbore do kraja godine. I praktično vrijeme kad im vrijeme nije, ni na kakvim izbornim uslovima se nije insistiralo. Znači uopšte se nije vodilo računa o tome da se urade stvari koje su neophodne da bi se pripremili fer i pošteni izbori", smatra Radulović.

Pokušali su, ističe, da se napravi jedna kolona, ali su bili odbijeni od svih i praktično svi plaćaju cenu toga što se desilo.

"Bilo je očigledno da ne postoji nikakva politička volja da se napravi ta jedna lista, koja bi se suprotstavila francusko-njemačkom planu", rekao je Radulović.

(Radio televizija Srbije)

00:07h

Nećemo ići u koalicije, to bi bilo smrtonosno po nas, kaže za Radio televiziju Srbije (RTS) Branimir Nestorović, nosilac liste "Dr Branimir Nestorović – mi – glas iz naroda".

"Mi u gradu što se tiče koalicije kao koalicije, ne mogu ja odlučim o tome, mi smo se dogovorili da nećemo imati koalicije, imaćemo neke sastanke pa ćemo to razmotriti. Mi možemo da podržimo nešto, neke ideje, projekte, konkretne projekte. Ali mislim da bi koalicija bila smrtonosna za nas, to bi nas ubilo na samom početku, prije nego što smo počeli, jer bi bilo evo istrgovali su, dobro su prošli odmah su se prodali", poručio je Nestorović.

00:05h

Stranka Dosta je bilo (DJB), koja je na izborima nastupala na listi "Dobro jutro Srbijo" sa Socijaldemokratskom strankom, ocijenila je večeras da je opozicija doživjela poraz na parlamentarnim izborima.

"Nama je savjest čista jer smo radili na ujedinjenju. N1, Nova S, nezavisni mediji i Đilasova lista potopili su našu listu ubjeđivanjem birača da ne glasaju za nas", saopštila je ta stranka na društvenoj mreži Iks (X).

Prema ocjeni DJB, na taj način su rezultati i jednih i drugih spušteni ispod očekivanih.

Prema preliminarnim rezultatima, lista "Dobro jutro Srbijo" nije prešla cenzus ni na beogradskim, ni na republičkim izborima.

(Beta)

23:47h

Zamjenik predsjednika Srpske radikalne stranke (SRS) Aleksandar Šešelj ocijenio je večeras da je ta stranka izuzetno nezadovoljna rezultatima izbora, kao i da za neuspjeh ne krive nikoga.

On je u prostorijama stranke rekao da su svjesno bili u jednoj neravnopravnoj borbi sa ograničenim resursima, kako u pogledu medija, tako i u pogledu finansija, ali da je za njih "svetinja slobodna i demokratski izražena volja građana".

Šešelj je ocijenio i da je danas veliki broj predstavnika političkih stranaka poslao neprihvatljive poruke "da im smeta svaki Srbin koji nije iz kruga Dvojke".

To je nešto što će nažalost obilježiti ovaj dan, rekao je on i dodao da je time "poslata poruka razdora onda kada je Srbiji bilo potrebno ujedinjenje".

Po rezultatima izbornog štaba SRS-a na republičkim izborima lista "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane" osvojila je 46,3 odsto, lista "Srbija protiv nasilja" 24,1 odsto, "Ivica Dačić - premijer Srbije" 6,2 odsto, koalicija Nada 4,9 odsto, lista "Mi - Glas iz naroda" 4,8 odsto, Srpska radikalna stranka 1,8 odsto.

Šešelj je dodao da za beogradske i pokrajinske izbore za sada nemaju relevantne podatke.

Kazao je da će SRS raditi na tome da popravi svoj položaj i da će tražiti greške koje ima da bi izvela promjene.

"Ponosni smo što tokom kampanje nismo pokušali da manipulišemo građanima, da ih varamo i lažemo", rekao je on.

(Beta)

23:42h

Na osnovu 90,2 odsto uzorka CeSID/IPSOS-a lista "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane" osvojila je 46,3 odsto glasova odnosno 128 mandata.

Na drugom mjestu je "Srbija protiv nasilja" sa 23,6 odsto ili 65 mandata.

Treću poziciju zauzima koalicija oko Socijalističke partije Srbije (SPS) sa 6,6 odsto ili 18 mandata.

Koalicija NADA osvojila je 4,9 odsto ili 13 mandata.

Cenzus, prema ovim projekcijama, prolazi i lista "Dr Branimir Nestorović – mi – glas iz naroda" sa 4,8 odsto glasova, odnosno 13 mandata.

Od manjinskih lista, očekuje se da Savez vojvođanskih Mađara ima šest mandata, koalicija Stranke pravde i pomirenja i Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini tri mandata, SDA Sulejmana Ugljanina dva mandata i po jedan mandat lista Šaipa Kamberija i Ruska stranka.

(Radio televizija Srbije)

Izmjena: 00:05h
23:30h

Republička izborna komisija (RIK) objavila je večeras da je obrađeno 1.771 biračko mjesto (oko 21 odsto) na parlamentarnim izborima, od ukupno 8.273, odnosno 455.356 izašlih birača.

Prema tom uzorku, izborna lista "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane" dobila je 51,51 odsto glasova, lista "Srbija protiv nasilja" 17,57 odsto, dok je trećeplasirana lista "Ivica Dačić - Premijer Srbije" sa 7,6 odsto glasova.

Izborni cenzus prešle bi liste "Nada za Srbiju sa 4,26 odsto, "Mi - Glas iz naroda" sa 3,77 odsto, dok je sljedeća najbliža cenzusu "Nacionalno okupljanje" sa 2,94 odsto.

Lista Savez vojvođanskih Mađara na osnovu tog uzorka ima 2,18 odsto glasova, Srpska radikalna stranka 1,58 odsto, "Politička borba Albanaca se nastavlja - Šapi Kamberi" 1,02 odsto, SDA Sandžaka 1,6 odsto, a koalicija Stranke pravde i pomirenja i Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini 0,9 odsto.

Ispod jedan odsto su i liste "Dobro jutro Srbijo" sa 0,93 odsto, Narodna stranka sa 0,65 odsto, Koalicija za mir i toleranciju 0,25 odsto, Albanska demokratska alternativa 0,19 odsto, Ruska stranka 0,27, "Mora drugačije" 0,23 odsto i "Srbija na zapadu" 0,1 odsto.

RIK je naveo i da je izlaznost, bez preciziranja do kog vremena, 57,71 odsto.

Dodali su i da je bilo 2,96 odsto nevažećih listića.

(Beta)

23:29h

Nosilac liste "Mi - Glas iz naroda" Branimir Nestorović izjavio je večeras da ne postoji šansa da ta lista sarađuje ni sa vladajućom Srpskom naprednom strankom (SNS), ni sa listom "Srbija protiv nasilja" ni na beogradskim, ni na parlamentarnim izborima.

Nestorović
Nestorovićfoto: BETAPHOTO

Nestorović je za televiziju N1, upitan o izjavi predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da će buduća većina u Skupštini grada Beograda zavisiti upravo od toga sa kim lista "Mi - Glas iz naroda" odluči da ide, kazao da se toj listi ne sviđa ni jedna, ni druga opcija.

Ocijenio je da su preliminarni rezultati, prema kojima će ta lista ući i u republički i u gradski parlament, pokazali da su oni iznenađenje izbora i pored "medijske blokade".

"Ovakav rezultat je potpuno fascinantan imajući na umu kako smo to radili. Mi smo to radili potpuno gerilski i postigli smo rezultat koji je relevantan za velike političke stranke", kazao je Nestorović.

Prema njegovim riječima, postoji potencijal za dalji rast, da će ljudi tek saznati šta ta lista želi i da mogu da doprinestu rješavanju problema.

(Beta)

Izmjena: 23:51h
23:19h

Lider Socijalističke partije Srbije (SPS) i aktuelni ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić čestitao je Aleksandru Vučiću i Srpskoj naprednoj stranci (SNS) izborni rezultat.

On je naveo da socijalisti nisu zadovoljni svojim izbornim rezultatom.

Naveo je da se treba analizirati šta je razlog i uzrok.

"Potrebno je naći novog lidera SPS-a, moje je mišljenje", naveo je Dačić, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Prenio je da nije njegovih drugova iz partije, da bi već danas donio neke odluke.

Dačić je poručio da su socijalisti spremni da nastave saradnju i koaliciju sa SNS na svim nivoima, uključujući i Beograd, ako to bude odluka naprednjaka.

"U Beogradu nismo spremni da pravimo koaliciju sa drugim listama", poručio je Dačić.

23:08h

Branimir Nestorović, nosilac liste "Mi, glas iz naroda" izjavio je da ova lista neće ni sa vladajućom strankom ni sa listom "Srbija protiv nasilja".

"Nama se ne sviđa ni jedna ni druga opcija", poručio je.

(Radio Slobodna Evropa)

23:06h

Portprol opozicione liste "Srbija protiv nasilja" Predrag Mitrović izjavio je da je ova lista, prema preliminarnim rezultatima na osnovu deset posto prebrojanih glasova, na republičkom nivou osvojila 26,9 odsto glasova.

On je naveo da je prvoplasirana lista "Srbija ne sme da stane" sa 46,1 odsto.

Prema njihovim rezultatima SPS ima 6,3 odsto, koalicija NADA 5,5 i lista "Mi, glas iz naroda" pet procenata.

"Jasno je da je veliki broj birača iz Republike Srpske, koji su nelegalno glasali u glavnom gradu zato što nemaju prijavljen boravak ovde, imao određeni efekat na ukupne rezultate", dodao je.

Kako je rekao, tek se počinje sa brojanjem glasova na lokalnim izborima u glavnom gradu, ali da "imaju svaku osnovu za dobru vjeru u dobar rezultat, odnosno za pobjedu u Beogradu".

"Vjerujemo u pobjedu u Beogradu", poručio je Mitrović.

(Radio Slobodna Evropa)

23:05h

Predsjednik Skupštine Crne Gore i lider Nove srpske demokratije (NSD) večeras je prisustvovao obraćanju predsjednika Srbije Aleksandra Vučića u štabu liste "Srbija ne sme da stane" koju predvodi Srpska napredna stranka (SNS) u Beogradu.

22:46h

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je u obraćanju iz štaba liste "Srbija ne sme da stane" da će ta lista, na osnovu uzorka od 76 odsto, na parlamentarnim izborima imati svakako više od 127 mandata i apsolutnu većinu.

Aleksandar Vučić
foto: Vijesti

Na izborima za Skupštinu Vojvodine, Vučić je naveo da će od 120 poslanika lista "Srbija ne sme da stane" imati 67 ili 69 poslanika.

"Mi sa našim tradicionalnim partnerom Savezom vojvođanskih Mađara, eventualno i sa SPS-om, to je već 84 od 120", dodao je Vučić.

"Apsolutna pobjeda zbog koje sam izuzetno srećan", istakao je Vučić.

Što se tiče Beograda, rekao je se neće znati ko će da formira vlast, ali da je siguran da će gradonačelnik biti Aleksandar Šapić.

"U Beogradu to zavisi sa kim će većinu želeti da formira Branimir Nestorović", istakao je Vučić.

"Dveri i Zavetnici su u Beogradu u ovom trenutku, na ovom uzorku, na 2,8 odsto. Dakle, još postoji šansa da oni pređu cenzus i to može da bude faktor, može da mijenja različite stvari", istakao je Vučić.

(Radio televizija Srbije)

Izmjena: 23:27h
22:27h

Beograđani su na današnjim izborima birali odbornike Skupštine grada Beograda.

Na osnovu 41,3 odsto uzorka CeSID/IPSOS-a za beogradske izbore lista "Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane" osvojila je 38,4 odsto glasova odnosno 48 mandata.

Na drugom mjestu je "Srbija protiv nasilja" sa 35,1 odsto ili 43 mandata.

Koalicija NADA osvojila je šest odsto ili sedam mandata.

Cenzus, prema ovim projekcijama, prolazi i lista "Dr Branimir Nestorović – mi – glas iz naroda" sa 5,4 odsto glasova, odnosno šest mandata.

Kalicija oko Socijalističke partije Srbije (SPS) osvojila je 4,8 odsto ili šest mandata.

(Radio televizija Srbije)

Izmjena: 22:43h
22:25h

Nosilac liste "Nada za Srbiju" Miloš Jovanović izjavio je večeras da je ta koalicija, prema procjenama, osvojila između 5,3 i 5,4 odsto na parlamentarnim izborima.

Jovanović je novinarima u izbornom štabu kazao da je ta koalicija na beogradskim izborima osvojila sedam odsto.

"U Beogradu je ogromna šansa za promjenu vlasti", kazao je Jovanović, koji je i predsjednik Nove Demokratske stranke Srbije.

(Beta)

22:22h

Na osnovu 80,2 odsto uzorka CeSID/IPSOS-a lista "Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane" osvojila je 46,4 odsto glasova odnosno 129 mandata.

Na drugom mjestu je "Srbija protiv nasilja" sa 23,3 odsto ili 64 mandata.

Treću poziciju zauzima koalicija oko Socijalističke partije Srbije (SPS) sa 6,7 odsto ili 18 mandata.

Koalicija NADA osvojila je 4,8 odsto ili 13 mandata.

Cenzus, prema ovim projekcijama, prolazi i lista "Dr Branimir Nestorović – mi – glas iz naroda" sa 4,8 odsto glasova, odnosno 13 mandata.

Od manjinskih lista, očekuje se da Savez vojvođanskih Mađara ima šest mandata, koalicija Stranke pravde i pomirenja i Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini tri mandata, SDA Sulejmana Ugljanina dva mandata i po jedan mandat lista Šaipa Kamberija i Ruska stranka.

(Radio televizija Srbije)

22:17h

Nosilas liste "Dr Branimir Nestorović – mi – glas iz naroda" rekao je da su, iako im niko nije davao šanse, ušli u krug četiri, pet najjačih partija.

“Prije 40 dana nismo imali ništa, znači bez novca, bez igdje ičega, bez infrastrukture“, rekao je Nestorović i dodao su postigli ogroman uspjeh.

"Mislim da ovo niko nikada nije uradio u Srbiji", smatra on.

Poručio je da neće trgovati i da nemaju koalicioni potencijal.

"Bilo bi glupo da ovu narodnu energiju koja je uložena u nas iznevjerimo na prvom koraku", naglasio je Nestorović.

(Radio televizija Srbije)

22:15h

Lider desno orijentisane koalicije NADA Miloš Jovanović izjavio je da je ta koalicija ostvarila isti rezultat kao i prije godinu dana.

Jovanović
Jovanovićfoto: Reuters

"To je za nas veliki uspjeh, s obzirom na kontekst to je izvanredan rezultat", rekao je on.

"Skandalozno je da se naš glas ni tokom izborne kampanje nije mogao čuti na televizijama sa nacionalnom pokrivenošću", dodao je.

(Radio Slobodna Evropa)

22:12h

Milica Đuđević Stamenkovski, predsjednica Zavetnika, izjavila je da je koalicija desnice Nacionalno okupljanje "sačuvala parlamentarni status i ima 3,8 posto glasova na obrađenim biračkim mjestima".

"Mi ćemo, bez obzira na rezultat, ostati dosljedni našoj politici", rekla je.

Ona je izjavila da koalicija "nije zadovoljna rezultatom", te da su njihovi procenti "rezultat surove kampanje koja se vodila protiv Nacionalnog okupljanja", kao i "medijske hajke i cenzure".

"Naš savez ostaje čvrst, postojan", rekla je ona, komentarišući status koalicije Dveri i Zavetnika.

(Radio Slobodna Evropa)

Bonus video: