Miketić: Dio scenarija za preuzimanje atraktivne lokacije

Drugi požar u kineskom tržnom centru na Novom Beogradu za tri godine

6967 pregleda 0 komentar(a)
Usljed požara je došlo do porasta koncentracije zagađujućih materija, Foto: Reuters
Usljed požara je došlo do porasta koncentracije zagađujućih materija, Foto: Reuters

Vlasti Srbije su za gašenje ogromnog požara u u kineskom tržnom centru u bloku 70 na Novom Beogradu angažovale tri helikoptera.

Požar koji je izbio jutros oko sedam časova lokalizovan je i u tom incidentu nije bilo povrijeđenih, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Srbije.

Djelovi grada bili su obavijeni oporim dimom od požara koji je zahvatio tržni centar, popularan po jeftinim radnjama i prodavnicama brze hrane, dok se 76 vatrogasaca i 25 vatrogasnih vozila borilo da ugase požar.

„Spasili smo jedan broij radnji ... bio je izazov spriječiti ljude da uđu da bi spasili svoju imovinu“, rekao je načelnik službe za vanredne situacije Luka Čaušić.

On je za Radio-televiziju Srbije rekao da su uzrok eksplozija plinske boce iz restorana brze hrane koji se nalazi u tržnom centru.

Gradski zavod za javno zdravlje Beograd saopštio je da je usljed požara došlo do porasta koncentracije zagađujućih materija na lokacijama u blizini tržnog centra. Građanima je preporučeno da aktivnosti preusmjere na zatvoreni prostor dok se ne poboljša kvalitet vazduha.

Belgrade
foto: Reuters

Najveći dio Kineskog tržnog centra u Bloku 70 izgorio je u požaru 2021. godine.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da su u gašenju požara prvi put korišćeni protivpožarni helikopteri Ka-32 kupljeni od Rusije. On je u obraćanju novinarima ocijenio da je Srbija "najbolje opremljena" zemlja u regionu za gašenje požara.

Predsjednik beogradskog odbora stranke Zajedno, Đorđe Miketić, ocijenio da je požar u tržnom centru dio scenarija da se sa te lokacije otjeraju vlasnici lokala, kako bi neki investitor na njoj sazidao objekat sa 11 spratova.

"Ovo nije prvi put da kineski tržni centar gori. Isto se desilo i 2021. godine, ali očito, nedovoljno je izgorio. Sve je to dio otimačine, zarad ekskluzivne parcele za gradnju i protjerivanje malih vlasnika lokala", naveo je Miketić u saopštenju.

Dodao je da je kompanija Enjub vlasnik placa na kome se nalazi kineski tržni centar, kao i susjednog placa.

"U februaru 2022. godine je predat zahtjev Enjuba za dobijanje lokacijskih uslova za susjedni plac, ali je odbijen u junu iste godine. Nov su podnijeli novi u julu 2023. godine ali postupak nije završen iako je prošlo godinu i po dana (neobično dugo). Kao da gradska uprava čeka neki požar, ili neku katastrofu, da bi se dobili lokacijski uslovi za obje parcele, i vjerovatno da se objedine", istakao je Miketić.

Belgrade
foto: Reuters

On smatra je da je jedini način da se otjeraju vlasnici lokala, koji su željeli da rade u njima, bio požar, i da će sada prihvatiti bilo kakvu nadoknadu za svoj posjed od Enjuba.

"Po novom Zakonu o planiranju i izgradnji korisnici, odnosno vlasnici Enjuba, će postati i vlasnici luksuznog zemljišta u ulici Jurija Gagarina", naveo je Miketić i ocijenio da se "veoma isplativ požar desio jutros na Novom Beogradu i progutao tržni centar, ali i nečiju imovinu, radno mjesto, dragocjenosti".

Po njegovim riječima, "ovaj scenario omogućava da firma Enjub postane korisnik a potom i vlasnik dvije susjedne parcele i da će se, ukoliko grad Beograd izda lokacijske uslove za objedinjene parcele, na njima zidati "mutirani objekat od 11 spratova".

"Upravo zato se danas Aleksandar Šapić ne pojavljuje na licu mjesta i zato ćuti dok se Novi Beograd guši u toksičnom dimu iz kinsekog tržnog centra, jer je u toku varvarska pljačka grada i građana- zapali pa opljačkaj", naveo je Miketić.

On je podsjetio da je Enjub u vlasništvu Energoprojekta i istakao da je Dobroslav Bojović "sumnjivim putem" postao većinski vlasnik te kompanije koji je, "od kada je preuzeo kontrolu nad čuvenim jugoslovenskim gigantom, otpustio ljude i oborio cijenu, čime je država (suvlasnik) oštećena za preko 35 miliona eura".

Bonus video: