Turudić izabran za glavnog tužioca Hrvatske, uprkos kontroverzama

Uoči glasanja, parlamentarna opozicija ponovila je oštre kritike na račun Turudićevog izbora i pozvala vladajuću stranku da odustane od izbora

2923 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Nakon brojnih kontroverzi, hrvatski sabor izabrao je Ivana Turudića za novog glavnog državnog tužioca na mandat od četiri godine.

Za njegov izbor glasalo je 78 poslanika, 60 protiv, a dva su bila uzdržana.

Turudić će zamijeniti dosadašnju šeficu DORH-a Zlatu Hrvoja Šipek, kojoj mandat ističe u maju.

Uoči glasanja, parlamentarna opozicija ponovila je oštre kritike na račun Turudićevog izbora i pozvala vladajuću stranku da odustane od izbora, prenosi Hina.

Peđa Grbin (SDP) je nakon glasanja pozvao na minut ćutanja za pravosuđe „kojim ste zabili posljednji ekser u kovčeg“.

Na Turudićev račun prethodnih dana iznijet je niz optužbi nakon objavljivanja njegove prepiske sa bivšom državnom sekretarkom Josipom Rimac, optuženom za korupciju.

Opozicija je Turudića posebno oštro kritikovala nakon što je Jutarnji list objavio detalje iz stotinjak njegovih WhatsApp poruka sa Josipom Rimac, nekadašnjom visokom funkcionerkom vladajuće Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) i bivšom gradonačelnicom Knina. Ona je navodno od njega tražila ubrzavanje rada po sudskom predmetu.

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović prethodno je saopštio da Turudić ne smije da bude glavni državni tužilac jer za to postoje ozbiljne bezbjednosne prepreke.

Milanović je rekao da je „nedopustivo“ da se Turudić, kao predsjednik Županijskog suda u Zagrebu, sastajao sa Zdravkom Mamićem, visokim funcionerom zagrebačkog fudbalskog kluba Dinamo, koji je tada bio po istragom zbog korupcije u tom klubu.

Bonus video: