Kajkić: Sin Milorada Dodika dobio državljanstvo Hrvatske

"Znači, državljanstvo se može steći pri rođenju ili porijeklom. Da prevedem. Morate biti u rođeni u Hrvatskoj, živjeti određen broj godina, morate biti Hrvat, katolik itd.", rekao je Kajkić

18390 pregleda 43 reakcija 18 komentar(a)
Igor Dodik, Foto: Screenshot/Youtube
Igor Dodik, Foto: Screenshot/Youtube

Bivši inspektor Ministarstva unutrašnjih poslova Hrvatske Nikola Kajkić saopštio je da je Igor Dodik, sin predsjednika bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska Milorada Dodika, prije 15-ak dana dobio državljanstvo Hrvatske.

On je kako prenosi sarajevski medij Oslobođenje to rekao gostujući u Podkastu Velebit.

"A sad ću vam reći vrhunac. Evo, vašim gledaocima, rekao sam, skidamo rukavice. Prije 15-ak dana je državljanstvo dobio od Ministarstva unutrašnjih poslova, znate ko? Igor Dodik. Sin od Milorada Dodika. Ovo vam nisam ni rekao u pripremi emisije da ću reći. Kada je to dobio? Prije nekih 13-14 dana", rekao je Kajkić.

On je izrazio čuđenje uzevši u obzir da sa za sticanje državljanstva Hrvatske moraju ispuniti određeni uslovi, a mora se i - izjasniti kao Hrvat.

"Znači, državljanstvo se može steći pri rođenju ili porijeklom. Da prevedem. Morate biti u rođeni u Hrvatskoj, živjeti određen broj godina, morate biti Hrvat, katolik itd. To su u načelu uslovi koji vam daju osnovu da dobijete Hrvatsko državljanstvo. A možda je Milorad Dodik otkrio da je Hrvat? On nije Hrvat. Jeste porijeklom samo on to neće nikad priznati. On se deklariše kao pravoslavac i Srbin", dodao je Kajkić.

Oslobođenje navodi da je situacija dodatno zakomplikovana time što se Igor Dodik nalazi na crnoj listi američkog Stejt departmenta zajedno sa određenim članovima svoje uže porodice te nije jasno kako je takva osoba mogla dobiti državljanstvo Hrvatske.

"Ja vas sad pitam, kako je moguće, pod temenem čega, koji interes Božinovića, Plenkovića i Milina, MUP daje državljanstvo, da daje državljanstvo Igoru Dodiku? Vi znate da je su Milorad Dodik i njegova kćerka i sin Igor stavljeni na crnu listu Stejt departmenta?", rekao je Kajkić

Bonus video: