Vučič o rezoluciji o Srebrenici: Najdominantnije svjetske sile protiv Srbije, ali se borimo

"Za ljude u Srbiji je od presudnog značaja da mi radimo svoj posao, da možemo da se borimo", rekao je predsjednik te države

3676 pregleda 16 komentar(a)
Vučić (arhiva), Foto: Boris Pejović
Vučić (arhiva), Foto: Boris Pejović

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas je su protiv Srbije najdominantnije svjetske sile sa Zapada kada je riječ o rezoluciji o genocidu u Srebrenici koja se sprema za usvajanje u Generalnoj skupštini UN, ali da je važno da se Srbija bori.

"Za ljude u Srbiji je od presudnog značaja da mi radimo svoj posao, da možemo da se borimo. Nama izgledi nisu veliki, protiv Srbije imamo najdominantnije svjetske sile sa Zapada, nema tu mnogo šta da se krije kada je riječ o rezoluciji za Generalnu skupštinu. Svi su sponzori, to je rezolucija 17 zemalja", rekao je Vučić u razgovoru za Radio-televiziju Srbije (RTS).

On je rekao da su kosponzori Ruanda i Njemačka a da su tu sve najrazvijenije zapadne zemlje od SAD, Italije, Francuske, od kojih je Srbija dobila zvanično da će da lobiraju za tu rezoluciju.

"Ja sam odgovorio da nisam ni očekivao drugačije. Kakvog junaka imate protiv sebe, i moraćete da se borite, i mi ćemo da se borimo", rekao je Vučić naglasivši da govori metaforički ali da jeste tačno da će Srbija da im se suprotstavi, i to "snažnije nego što misle".

Rekao je da su oni željeli da govore o kompromisnim rješenjima, ali da u tome nema kompromisa, njihov komprimis je to, kako kažu, da u rezoluciji nema veze sa srpskim narodom.

Vučić je i ranije najavio da će Srbija u slučaju izglasavanja te rezolucije, svake godine podnositi rezolucije o genocidu u Kragujevcu, Kraljevu, Jajincima i Jasenovcu, ali da neće pominjati ko stoji iza toga.

Vučić je rekao da ni u rezoluciji koju će Srbija podnijeti o Jasenovci neće pisati da ima veze sa hrvatskim narodom, da neće da se napiše da su u Kragujevcu njemačke trupe strijeljale srpske đake, ni u Kraljevu, ni u Jajincima, i tako dalje.

"Sve te trikove, dječje, kojima mislite da možete da nas ubijedite, nije problem, na silu to uradite, kao što ste uvijek radili na silu, ali ćete ovog puta da se suočite ne samo sa činjenicom da neće biti jednoglasno, a svaki put je do sada bilo jednoglasno", rekao je Vučić.

Po njegovim riječima "ruski prijatelji" su rekli da su ovim otvorili Pandorinu kutiju, i dodao da će svake godine imati predloge rezolucija o genocidu počinjenom nad srpskim narodom, nad sovjetskim narodom i drugim narodima.

Vučić je rekao da će sada Srbija da se kandiduje kao nestalna članica Savjeta bezbjednosti, i da će se suprotstaviti dvijema NATO zemljama iz istočne Evrope, kao i da će imati tri puta više glasova nego te dvije zemlje zajedno, "jer je Srbija u mogućnosti da dobije tri puta više glasova od njih".

"Poručujemo da jedna mala slobodarska zemlja štiti svoj integritet", rekao je Vučić i dodao da se "Srbija bori za istinu" i da će napraviti nešto "što nisu očekivali od male Srbije".

Rekao je da u subotu ide u Njujork, gdje će prvo prisustvovati sjednici Savjeta bezbjednosti UN, gdje se razmatra redovan izvještaj Unmika o Kosovu. Rekao je da je taj izvještaj loš ovog puta, i da uopšte ne oslikava pravo stanje.

Bonus video: