Dvostruka pobjeda za VMRO-DPMNE

Opozicija u Sjevernoj Makedoniji osvojila najviše glasova na parlamentarnim i predsjedničkim izborima, birači kaznili vladajući SDSM zbog korupcije i zastoja na putu ka članstvu u EU

7759 pregleda 6 komentar(a)
Lider VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski nakon glasanja u Skoplju, Foto: Rojters
Lider VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski nakon glasanja u Skoplju, Foto: Rojters

Opoziciona VMRO-DMNE ostvarila je dvostruku pobjedu na održanim parlamentarnim i predsjedničkim izborima u Sjevernoj Makedoniji, pošto su birači izrazili nezadovoljstvo zbog zastoja na putu ka Evropskoj uniji i zbog rasprostranjene korupcije.

Prema preliminarnim rezultatima na osnovu 23 odsto prebrojanih glasova za VMRO-DPMNE je glasalo 34 odsto birača dok su vladajuće socijaldemokrate (SDSM) osvojile 11,55 odsto glasova. Kandidatkinja VMRO-DPMNE Gordana Siljanovska Davkova pobijedila je aktuelnog predsjednika iz redova SDSM-a Steva Pendarovskog u drugom krugu predsjedničkih izbora osvojivši 62,74 odsto glasova dok je Pendarovskog na osnovu 32 odsto prebrojanih glasova podržalo 30,37 odsto birača.

Birači su nezadovoljni zbog sporog napretka u naporima Sjeverne Makedonije da se pridruži EU, što je 2005. godine dočekano s optimizmom, ali se od tada pretvorilo u simbol prekršenog obećanja. Korupcija i spori razvoj takođe su razlozi zbog kojih su birači odlučili da kazne vladajuću strukturu, ističe Rojters.

"Ovim glasanjem građani će kazniti retrogradne defanzivne političare", kazao je Hristijan Mickoski, lider VMRO-DPMNE nakon što je glasao u Skoplju.

Otkad je 2017. došao na čelo VMRO-DPMNE, Mickoski je obnovio stranku uzdrmanu bijegom bivšeg čelnika i premijera Nikole Gruevskog, optuženog za korupciju, koji je dobio azil u Mađarskoj.

Mickoski odbija da prizna zvanični naziv zemlje Sjeverna Makedonija, kako se država zove od 2019. što je bio grčki uslov za makedonsko napredovanje u evroatlantskim integracijama. On je tokom predizborne kampanje obećavao da će pokazati čvrstinu u sukobu između Skoplja i Bugarske koja je u posljednjih godina blokirala pregovore o ulasku Sjeverne Makedonije u EU.

Gordana Siljanovska Davkova
Gordana Siljanovska Davkovafoto: Reuters

Nedostatak napretka Sjeverne Makedonije ka EU djelimično je bio rezultat trzavica sa susjednom Grčkom i Bugarskom, članicama EU, ali i neuspjeha u sprovođenju reformi u ekonomiji i pravosuđu, ocjenjuje agencija Rojters.

"Očekujem promjene na bolje ... Sve je katastrofalno, posebno korupcija", rekao je 45-godišnji administrativni službenik Igor Lazarev nakon glasanja.

Centar prijestonice Skoplja pretrpan je nedovršenim ili praznim betonskim i mermernim zgradama izgrađenim tokom posljednjeg mandata VMRO-DPMNE, koji je završen kada je SDSM preuzeo vlast 2017. godine. Koncertna dvorana koja je izgorjela prije više mjeseci čeka renoviranje.

Vladajuće socijaldemokrate (SDSM) upozorile su da će ishod izbora biti odlučujući za evropsku budućnost Sjeverne Makedonije, ali ih je uzdrmao poraz u prvom krugu predsjedničkih izbora.

Analitičari su prije izbora predviđali da nijedna od partija neće osvojiti dovoljnu podršku da sama formira vlast. U koalicionim pregovorima se očekuje da ključnu ulogu imaju dvije etničke albanske koalicio "Evropski front" okupljen oko Demokratske unije za integraciju (DUI) i opozicioni blok Vrijedi.

Arben Taravari, koji predvodi alijansu Vrijedi rekao je prije izbora da bi dogovor sa Bugarskom o priznavanju bugarske etničke manjine u Sjevernoj Makedoniji u ustavu bio preduslov za pridruživanje njegove stranke novoj vladi. "Prvi i glavni prioritet je evropski put Severne Makedonije", rekao je novinarima.

Koalicija "Evropski front" je prema preliminarnim rezultatima osvojila 46.202 glasa ili 22,22 procenta, dok je koalicija "Vrijedi" dobila 38.840 ili 18,68 odsto glasova.

Izlaznost u drugom krugu predsjedničkih izbora u do 18.30 bila je 46,31 odsto, a na parlamenentarnim 53,3 odsto, objavila je Državna izborna komisija (DIK).

Predsjednik Komisije Aleksandar Daštevski je, na konferenciji za novenare, ocijenio da su izbori bili demokratski i fer, uspješno organizovani, profesionalno sprovedeni i da je ispunjen cenzus za uspješnost predsjedsedničkih izbora.

Bonus video: