I Francuska protiv plana Evropske centralne banke

Izvori na koje se Bloomberg poziva navode da je guverner Banke Francuske zabrinut zbog modela kupovine hartija od vrijednosti koji ECB propagira, a koji isključuje nacionalne centralne banke
0 komentar(a)
Pariz, avion, Foto: Shutterstock
Pariz, avion, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 04.10.2014. 09:01h

Centralna banka Francuske pridružila se stavu Njemačke i Austrije koje se protive planu Evropske centralne banke (ECB) o kupovini obveznica pokrivenih imovinom.

Izvori na koje se Bloomberg poziva navode da je guverner Banke Francuske Kristian Nojer zabrinut zbog modela kupovine hartija od vrijednosti koji ECB propagira, a koji isključuje nacionalne centralne banke.

Guverner Bundesbanke Jens Wajdman i guverner austrijske centralne banke Evald Novotni smatraju da je plan predsjednika ECB Marija Dragija suviše rizičan. Dragi navodi da je kupovina obveznica dio šireg plana za podsticanje privrednog rasta u eurozoni i vraćanje inflacije na planirani nivo ECB od oko dva dosto, prenosi B92.

Obveznice osigurane imovinom su hartije kao što su hipotekarni krediti, krediti za kupovinu automobila i potraživanja na osnovu kreditnih kartica koje se prodaju investitorima, omogućujući bankama da podijele rizike nenaplativosti, ohrabrujući ih da nude više zajmova.

ECB vjeruje da je tržište takvih obveznica, važan izvor finansija za mala i srednja preduzeća, presušilo od perioda finansijske krize. Banka smatra da će kupovina takvih hartija u većem obimu pomoći u oživljavanju tržišta.

Problem leži u tome što se upravo složeni finansijski derivati, poput obveznica pokrivenih imovinom, smatraju glavnim krivcem za izbijanje kreditne krize u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) 2008. godine, zbog čega su mnogi, posebno u Njemačkoj, prilično rezervisani prema takvim sredstvima.

Bonus video: