Francuska: Protesti zbog najavljene reforme penzionog sistema

Plan vlade Francuske je da u narednih dvadesetak godina produži radni staž potreban za punu penziju sa 41 na 43 godine
0 komentar(a)
Protest Francuska, Foto: Washingtonpost.com
Protest Francuska, Foto: Washingtonpost.com
Ažurirano: 11.09.2013. 09:27h

Francuski sindikati izašli su na ulice protestujući protiv najavljene reforme penzionog sistema. Plan vlade Francuske je da u narednih dvadesetak godina produži radni staž potreban za punu penziju sa 41 na 43 godine.

Prema saopštenju sindikalne organizacije Generalna konfederacija rada, ukupno je na ulice u utorak izašlo 360 hiljada radnika, studenata i penzionera, dok policija procenjuje da se na 170 lokacija okupilo 155 hiljada demonstranata.

Prethodni napori za reformisanje penzionog sistema iz 1995. i 2010. godine uzrokovali su velike poremećaje u zemlji zbog masovnih protesta i štrajkova, ali bi sličan scenario ovaj put trebalo da izostane. Sindikati zaposlenih u javnom sektoru, njih četiri, pozvali su na održavanje protesta u 180 gradova širom Francuske.

Vlada u Parizu želi da na penzionom fondu uštedi 20 milijardi evra, a kao jedini put za ostvarenje tih namjera vidi stariji uzrast i duži radni staž za penzionisanje.

Po novom predlogu, svi zaposleni koji žele da odu ranije u penziju, moraće da rade najmanje do 62. godine života, a zatim će do 67. godine primati umanjenu penziju, da bi tek potom imali pravo na punu penziju, ukoliko ne budu imali potrebne 43 godine radnog staža.

Bonus video: