U Briselu počeli pregovori Beograda i Prištine

Pitanja o kojima će se pregovarati biće podijeljena u 15 do 20 tematskih cjelina, s tim što ne postoji "master plan"
0 komentar(a)
EU, Foto: Shutterstock.com
EU, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 08.03.2011. 09:08h

Glavni ciljevi dijaloga Beograda i Prištine, koji danas počinje u Briselu, su poboljšanje svakodnevnog života ljudi na Kosovu i približavanje Balkana Evropskoj uniji, saopšteno je iz kancelarije visokog predstavnika EU za spoljnu politiku Ketrin Ešton.

Od današnjeg i sjutrašnjeg susreta političkog direktora Ministarstva spoljnih poslova Borislava Stefanovića i zamjenika kosovskog premijera Edite Tahiri ne bi trebalo očekivati više od međusobnog upoznavanja i formalnog početka dijaloga, piše Politika.

Kako list piše, dijalog će biti vođen korak po korak, a namjera EU je da se sastanci održavaju nekoliko puta mjesečno. Svi razgovori biće vođeni u Briselu, a, "to neće biti statusni pregovori" već dijalog o rješavanju praktičnih pitanja.

Pitanja o kojima će se pregovarati biće podijeljena u 15 do 20 tematskih cjelina, s tim što ne postoji "master plan" već je riječ o živom procesu koji će trajati onoliko dugo koliko je potrebno da se problemi riješe.

Predstojeći dijalog može se smatrati uspješnim ukoliko, u širem smislu, omogući ljudima da prodaju povrće sa druge strane granice ili da mirno prelaze granicu svojim automobilima.

U Briselu ističu da je najvažnije da dijalog počne i posebno naglašavaju da dijalog treba da približi Srbiju, Kosovo i cio region Evropskoj uniji.

Bonus video: