"otvaranje škola prioritet"

Engleska će možda morati da zatvori pabove da bi otvorila škole

Profesor Grejem Medli je rekao za BCC da će možda biti potreban "kompromis", budući da se otvaranje škola smatra "prioritetom" za dobrobit djece.

6145 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shuttertsock
Ilustracija, Foto: Shuttertsock

Pabovi i "druge aktivnosti" u Engleskoj možda će morati da budu zatvoreni, kako bi se otvorile škole idućeg mjeseca, kazao je naučnik koji savjetuje vladu po pitanju pandemije koronavirusa, piše u subotu BBC.

Profesor Grejem Medli je rekao za BCC da će možda biti potreban "kompromis", budući da se otvaranje škola smatra "prioritetom" za dobrobit djece, prenosi N1.

Upitan jesu li restrikcije drugih aktivnosti potrebne kako bi se otvorile škole, Medli, predsjednik pododbora za upravljanje pandemijom Naučničke savjetničke grupe za vanredne situacije (Sage), kazao je za radio BBC kako "misli da je to sasvim moguće".

"Mislim da smo u situaciji u kojoj većina ljudi misli da je otvaranje škola prioritet za zdravlje i dobrobit djece, a kada to učinimo, ponovo ćemo povezati mnogo domaćinstava", kazao je.

"Zapravo, gašenje nekih drugih stvari, nekih drugih aktivnosti, može biti potrebno kako bi mogli da otvorimo škole", dodao je.

Medli je kazao da se to može svesti na pitanje prioriteta.

"Mislimo li da su pabovi vredniji od škola?", upitao je.

Prije Medlijeve izjave, glavni medicinski zvaničnik Engleske kazao je da je zemlja blizu dopuštene "granice" otvaranja društva, dok je u petak premijer kazao da će biti odloženo novo popuštanje mjera.

Džonson je na konferenciji za novinare rekao da je trebao "stisnuti kočnicu" popuštanja restrikcija, nakon porasta broja zaraženih.

Prethodno je obećao da će se u septembru u potpunosti otvoriti osnovne i srednje škole.