Suspendovana odluka EP: Pučdemon i saradnici ponovo imaju imunitet, ali privremeno

"Danas smo malo bliži tome da čujemo konačne argumente koji kažu da smo u pravu", prokomentarisao je Pučdemon odluku Suda

4909 pregleda 0 komentar(a)
Pučdemon, Foto: Reuters
Pučdemon, Foto: Reuters

Sud pravde Evropske unije (EU) privremeno je suspendovao odluku Evropskog parlamenta o oduzimanju imuniteta katalonskim separatistima, poslanicima u tom tijelu.

Zahvaljujući toj presudi, bivši katalonski lider Karles Pučdemon i dvoje njegovih saradnika ponovo su stekli imunitet, ali privremeno.

"Danas smo malo bliži tome da čujemo konačne argumente koji kažu da smo u pravu", prokomentarisao je Pučdemon odluku Suda.

Pučdemon i dvoje njegovih saradnika žalili su se Sudu pravde Evropske unije nakon što su poslanici Evropskog parlamenta, na zahtjev Španije, u martu glasali da im bude ukinut imunitet.

Pučdemon, bivši katalonski ministar zdravlja Toni Komin i bivša ministarka prosvjete Llara Ponsati naveli su da su strahovali da bi mogli da budu uhapšeni, na osnovu zahtjeva Španije da joj budu izručeni.

Sud je naveo da je donio odluku kako bi bilo dovoljno vremena za temeljno razmatranje njihovog slučaja, ne nagovještavajući da li se slaže sa argumentima troje poslanika.

Trojka je pobjegla iz Španije 2017. godine nakon što katalonske vlasti predvođene Pučdemonom nisu uspjele da izdejstvuju nezavisnost tog bogatog španskog regiona.

Sve troje su obezbijedili mandat europoslanika na izborima 2019. godine, kao kandidati katalonskih separatističkih stranaka.

Njima prijeti hapšenje u Španiji, gdje je 12 njihovih saboraca osuđeno na zatvorske kazne za pobunu i zloupotrebu javnih sredstava.

Bonus video: