Američka kompanija objavila: Novi satelitski snimci raspoređivanja ruskih trupa u Bjelorusiji

Rusija i Bjelorusija najavile su da će od 10. do 20. februara održati zajedničke vježbe sa ciljem obuke za odbijanje napada na južnim granicama njihovog saveza

31375 pregleda 20 reakcija 6 komentar(a)
Jedan od snimaka, Foto: Reuters
Jedan od snimaka, Foto: Reuters

Novi satelitski snimci privatne američke kompanije prikazuju detalje vojnih manevara na bjeloruskoj granici sa Ukrajinom uoči zajedničkih vježbi koje su najavile Moskva i Minsk, prenijela je 6. februara agencija Rojters.

Rusija i Bjelorusija najavile su da će od 10. do 20. februara održati zajedničke vježbe sa ciljem obuke za odbijanje napada na južnim granicama njihovog saveza.

Novo raspoređivanje trupa i planirane vježbe odvijaju se u vrijeme kada su tenzije između Rusije i Zapada visoke zbog ruskog gomilanja trupa u blizini njene granice sa Ukrajinom.

Zapadne zemlje optužuju Rusiju da se sprema da napadne Ukrajinu, dok Moskva poriče da ima takve planove.

Slike kompanije "Maxar Technologies" sa sjedištem u SAD prikazale su da su vojne jedinice naoružane projektilima, raketnim bacačima, te jurišne avione raspoređene u Bjelorusiji na tri lokacije u blizini granice sa Ukrajinom.

Ni rusko ministarstvo odbrane, ni bjeloruski vojni zvaničnici za sada nisu komentarisali snimke.

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je 5. februara da je poslalo raketne sisteme S-400 i borbene avione SU-25 da učestvuju u vježbama.

Uoči vježbi, ruski ministar odbrane Sergej Šojgu posjetio je poligon u zapadnoj Bjelorusiji.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg je prošle nedjelje nazvao ruske manevre u Bjelorusiji najvećim ruskim raspoređivanjem u toj oblasti od Hladnog rata.

Bonus video: