Stoltenberg: NATO intenzivira napore da ojača vojno prisustvo na istočnom krilu

Ministri odbrane "odlučili su da razmotre opcije za dalje jačanje odvraćanja i odbrane NATO-a, uključujući uspostavljanja novih borbenih grupa NATO-a u centralnoj i istočnoj i jugoistočnoj Evropi", rekao je Stoltenberg poslije sastanka ministara odbrane NATO-a u Briselu

5329 pregleda 1 komentar(a)
Stoltenberg, Foto: Reuters
Stoltenberg, Foto: Reuters

NATO intenzivira napore da ojača vojno prisustvo na svom istočnom krilu, u cilju odbrane svih saveznika od prijetnji iz Rusije, što je sada postala "nova normalnost u Evropi", rekao je danas generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg.

On je naveo da je NATO već pojačao odbrambene snage na istoku i da planira dodatno pojačanje.

Ministri odbrane "odlučili su da razmotre opcije za dalje jačanje odvraćanja i odbrane NATO-a, uključujući uspostavljanja novih borbenih grupa NATO-a u centralnoj i istočnoj i jugoistočnoj Evropi", rekao je Stoltenberg poslije sastanka ministara odbrane NATO-a u Briselu.

NATO je poručio svojim vojnim komandama da izrade planove za nove borbene jedinice u centralnoj i jugoistočnoj Evropi, pošto je optužio Rusiju da šalje više trupa u oblasti u blizini Ukrajine umjesto da povlači svoje snage.

Borbene jedinice mogle bi da se formiraju u Rumuniji, Bugarskoj, Mađarskoj i Slovačkoj, kažu diplomate, što bi bila najveća promjena u vojnom stavu NATO-a od kada je premjestio trupe na Baltik i u Poljsku poslije ruske aneksije ukrajinskog poluostrva Krim 2014.godine.

Stoltenberg je rekao da je francuska vlada ponudila da predvodi borbenu grupu u Rumuniji i dodao da će poslije konsultacija vojnih komandanata u roku od nekoliko nedjelja donijeti odluku.

Bonus video: