U Trstu zaplijenjena jahta Andreja Meljničenka, najskuplja na svijetu

Jahta, nazvana "Sailing Yacht A", duga je 143 metra i vrijedna oko 540 miliona eura

15339 pregleda 13 komentar(a)
Jahta "Sailing Yacht A", Foto: Reuters
Jahta "Sailing Yacht A", Foto: Reuters

Italijanska policija zaplijenila je superjahtu ruskog milijardera Andreja Meljničenka, protiv kog je Evropska unija prije nekoliko dana uvela sankcije zbog napada Rusije na Ukrajinu.

Jahta, nazvana "Sailing Yacht A", duga je 143 metra i vrijedna oko 540 miliona eura. U trenutku zapljene nalazila se u luci Trst, saopšteno je iz kancelarije premijera.

Jahtu je dizajnirao Francuz Filip Stark, a izgradilo ju je njemačko brodogradilište "Nobiskrug". Važi za najveću jahtu na svijetu, porinuta je 2015. godine.

Jarboli te jahte visoki su 91 metar, ima osam spratova i pokreće je hibridni dizel električni motor. Na njoj se nalazi podvodna opservatorija i može da ugosti 20 gostiju i 54 pripadnika posade.

Na jednoj od paluba napravljena je platforma za slijetanje helikoptera, piše portal RTS.

foto: Reuters

Andrej Meljničenko smatra se jednim od najbogatijih Rusa. Njegovo bogatstvo procjenjuje se na oko 20 milijardi dolara, pokazuju podaci iz 2021. godine.

Od 2005. godine u braku je sa srpskom manekenkom Aleksandrom Meljničenko, djevojačkog prezimena Nikolić.

Aleksandra se, osim manekenstvom, bavila i pevanjem u grupi "Models", popularnoj devedesetih i početkom dvijehiljaditih godina, po čemu je srpska javnost najviše i pamti.

Prije nekoliko dana Evropska unija stavila je Andreja Meljničenka na listu sankcionisanih oligarha, a nakon što je Rusija napala Ukrajinu.

Zapljena njegove jahte u Trstu samo je jedna u nizu zapljena imovine ruskih bogataša koje je u protekloj nedjelji sprovela italijanska policija.

Do sada su zaplijenili brojne vile i jahte u vrijednosti od 143 miliona eura.

Bonus video: