Jahta ruskog oligarha Vekselberga zaplijenjena u Španiji

Vekselberg je stavljen pod američke sankcije zbog navodnog ruskog miješanja u američke predsjedničke izbore 2016, a zatim je uvršten na listu članova užeg kruga predsjednika Vladimira Putina koji su na meti odmazde za rusku invaziju na Ukrajinu

7355 pregleda 4 komentar(a)
Jahta "Tango" u Palma de Majorci, Foto: Reuters
Jahta "Tango" u Palma de Majorci, Foto: Reuters

Španska policija zaplijenila je u ponedjeljak superjahtu ruskog oligarha Viktora Vekselberga u, kako se vjeruje, prvoj takvoj akciji u Evropi na zahtjev američkih vlasti.

Procijenjen na više od 90 miliona eura, 78 metara dugačak "Tango" zaplijenjen je u brodogradilištu na mediteranskom ostrvu Majorka, navodi se u saopštenju španske policije, kako prenosi Rojters.

Na plovilu je zaplijenjeno više dokumenata i uređaja za skladištenje podataka, navodi se, dodajući da je takođe otkrivena "složena finansijska i partnerska šema" koja je osmišljena da sakrije Vekselbergovo vlasništvo nad brodom.

Portparol milijardera Vekselberga, koji je na čelu konglomerata za proizvodnju aluminijuma i energije Renova, nije želio da konetariše slučaj.

Oligarh se ne nalazi na spisku pojedinaca koji podležu sankcijama Evropske unije Rusiji.

Međutim, on je stavljen pod američke sankcije zbog navodnog ruskog miješanja u američke predsjedničke izbore 2016. godine, a zatim je uvršten na listu članova užeg kruga predsjednika Vladimira Putina koji su na meti odmazde za rusku invaziju na Ukrajinu.

Prema informacijama koje je prikupio Rojters, zapljena "tanga" bila je prva te vrste izvedena u Evropi po nalogu američkih vlasti.

Španske vlasti su proteklih nedjelja zaplijenile još tri superjahte za koje se sumnja da pripadaju Rusima pod sankcijama EU.

Bonus video: