Francuska: Nema ishitrenog priznavanja katalonske nezavisnosti

Francuska ministarka za evropske poslove Natali Loazo kazala je da bi takva odluka značila bjekstvo Francuske od odgovornosti
0 komentar(a)
Katalonija, Foto: Reuters
Katalonija, Foto: Reuters
Ažurirano: 09.10.2017. 08:42h

Francuska neće priznati Kataloniju ako unilateralno proglasi nezavisnost, izjavila francuska ministarka za evropske poslove Natali Loazo, prenosi Tanjug.

"Ukoliko bude usvojena deklaracija o nezavisnosti, ona će biti unilateralna i neće biti priznata" istakla je Loazo za CN njuz, prenio je Rojters.

"Katalonija ne može biti definisana glasanjem koje je organizovao pokret za nezavisnnost prije nedjelju dana", rekla je Loazo i dodala da kriza mora biti riješena kroz dijalog na svim nivoima španske politike.

Ishitrena odluka o priznavanju nezavisnosti koja bi uslijedila nakon takve unilateralne deklaracije, značila bi bjekstvo Francuske od odgovornosti, istakla je francuska ministarka za evropske poslove.

"Ukoliko bi bila priznata nezavisnost, o čemu se uopšte ne razgovara, najneposrednija posljedica bila bi automatski izlazak (Katalonije) iz Evropske unije", navela je Loazo.

U Kataloniji je 1. oktobra održan referendum o nezavisnosti koji je španski sud suspendovao, a vlada u Madridu proglasila nezakonitim. Referendum je obilježilo policijsko nasilje i veliki broj povrijeđenih građana i policajaca.

Više od 90 odsto građana koji su izašli na referendum izjasnilo se za otcjepljenje od Španije, mada je na referendum izašlo manje od polovine birača.

Bonus video: