Zaplijenjena superjahta ruskog oligarha od utorka na aukciji

Superjahta "Aksiom" naći će se na aukciji nakon što je američka banka JP Morgan tvrdila da vlasnik nije platio zajam od 17 miliona funti (20 miliona dolara)

9982 pregleda 3 komentar(a)
zaplijenjena jahta, Foto: REUTERS
zaplijenjena jahta, Foto: REUTERS

Superjahta ruskog oligarha Dmitrija Pumpijanskog, zaplijenjena na Gibraltaru u martu ove godine, biće ponuđena na aukciji.

Kako prenosi BBC, superjahta "Aksiom" naći će se na aukciji nakon što je američka banka JP Morgan tvrdila da vlasnik nije platio zajam od 17 miliona funti (20 miliona dolara).

Brod dužine 72,5 metara se smatra da će biti prodat za manje od njegove procijenjene vrijednosti s obzirom da će u ponudi biti samo jedan dan.

Jahta ruskog oligarha posjeduje bazen, đakuzi, spa centar, 3D bioskop, džet skije, opremu za ronjenje i ima prostor za 20 članova posade.

Bilo je poziva nekih vlada, uključujući Veliku Britaniju, za prihod od zaplijenjene imovine za pomoć ukrajinskim izbjeglicama. Međutim, očekuje se da će novac otići na račun banke JP Morgan, nakon aukcije Admiralskog suda Gibraltara.

Bogatstvo Pumpjanskog procijenjeno je na 1,84 milijarde funti. On je vlasnik i predsjednik kompanije OAO TMK za proizvodnju čeličnih cijevi kojima snabdijeva Gasprom.

Bonus video: