Fabrika čipova prekretnica za Evropu

Ursula fon der Lajen je na ceremoniji postavljanja temelja rekla da je cilj Evrope da udvostruči svoj udio u globalnoj proizvodnji čipova na 20 odsto do 2030.

2967 pregleda 1 komentar(a)
Fon der Lajen sa guvernerom Saksonije Mihaelom Krečmerom, Foto: Reuters
Fon der Lajen sa guvernerom Saksonije Mihaelom Krečmerom, Foto: Reuters

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen pozdravila je danas izgradnju nove fabrike njemačkog „Infineona“ kao prekretnicu u masovnoj proizvodnji čipova dok Evropa pokušava da sustigne Aziju i SAD u toj strateškoj industriji.

Govoreći na ceremoniji postavljanja temelja „Infineonove“ fabrike u njemačkom gradu Drezden, Fon der Lajen je rekla da je to korak ka cilju Evrope da udvostruči svoj udio u globalnoj proizvodnji čipova na 20 odsto do 2030. učetvorostručenjem sadašnjeg kapaciteta.

Međutim, ona je upozorila da je Evropa i dalje previše zavisna od pojedinačnih dobavljača kada su u pitanju sirovine, pri čemu Kina ima 76 odsto udjela u proizvodnji silicijumskih metala potrebnih za proizvodnju čipova, prenosi Rojters.

Evropska unija želi da sustigne Aziju i Sjedinjene Države i smanji oslanjanje na Aziju u vrijeme pojačanih tenzija između Tajpeja i Pekinga, podsjeća Rojters.

Ceremoniji je prisustvovao i kancelar Olaf Šolc
Ceremoniji je prisustvovao i kancelar Olaf Šolcfoto: Reuters

Taj blok je prošlog mjeseca dogovorio plan subvencija od 43 milijarde eura za evopsku industriju čipova u pokušaju da obezbijedi snabdijevanje kritičnim komponentama nakon što su blokade zbog kovida-19 izazvale nestašice koje su nanijele štetu proizvodnji svega, od telefona do automobila i frižidera.

„Svi smo svjedoci drastičnog rasta geopolitičkih rizika. Zbog toga je od vitalnog značaja da mi u Evropi ojačamo lance snabdijevanja naših najvažnijih dobara i tehnologija“, rekla je Fon der Lajen u govoru.

„To takođe znači da proširimo našu poziciju kada su u pitanju čipovi i da imamo više sopstvenih kapaciteta na raspolaganju. Za poluprovodnike, koji su od vitalnog značaja, potrebna nam je veća masovna proizvodnja ovdje u Evropi.“

„Infineon“ očekuje da proizvodnja u fabrici poluprovodnika od pet milijardi eura, koja je najveća investicija u istoriji te kompanije, počne 2026. godine.

Bonus video: