Velika Britanija: Komisija zaključila da je Boris Džonson 'namjerno lagao' britanski Parlament oko proslava

Kada je čuo zaključke Džonson (58) je bijesno napustio svoje mjesto u parlamentu osuđujući "lov na vještice" i napadajući svog nasljednika na mjestu premijera Rišija Sunaka

9096 pregleda 1 komentar(a)
Boris Džonson, Foto: Reuters
Boris Džonson, Foto: Reuters

Boris Džonson je "namjerno" lagao britanski Parlament više puta u slučaju "partigejt", zaključila je danas parlamentarna istražna komisija u izvještaju zbog koga je bivši britanski premijer već dao ostavku na svoj poslanički mandat.

Bivši konzervativni vođa obaviješten je prošle nedjelje o poražavajućim zaključcima 14-omjesečne istrage o proslavama organizovanim u Dauning stritu u vrijeme strogog zaključavanja u zemlji zbog kovida.

Kada je čuo zaključke Džonson (58) je bijesno napustio svoje mjesto u parlamentu osuđujući "lov na vještice" i napadajući svog nasljednika na mjestu premijera Rišija Sunaka.

"Komisija nije našla ni najmanji dokaz protiv nas", reagovao je Boris Džonson u dugačkom, izrazito agresivnom saopštenju, potvrđujući da ne misli da je uradio išta loše i osuđujući "laži" i "bolesne" zaključke komisije.

Optužio je komisiju da je željela da zada "poslednji udarac nožem u jednom produženom političkom ubistvu".

Pošto više nije poslanik u donjem domu britanskog parlamenta Boris Džonson ne rizikuje više mnogo.

U izvještaju se navodi da bi komisija preporučila 90 dana suspenzije da Džonson nije sam izašao. To je teška kazna koja bi vjerovatno izazvala nove djelimične izbore.

U izvještaju koji još treba da bude podnijet poslanicima na glasanje ipak se traži da se Džonsonu oduzme dozvola ulaska u prostorije Parlamenta, što je obično dozvoljeno bivšim premijerima.

Godinu dana poslije njegove ostavke iz Dauning strita gdje je proveo tri godine obilježene skandalima, njegov bučni odlazak sprečava bilo kakav povratak na vlast u očekivanju mogućeg reizbora na parlamentarnim izborima predviđenim iduće godine.

On je iznad svega oživio interne ratove unutar Konzervativne stranke, koja je 13 godina na vlasti i gdje Boris Džonson ima uticajne saveznike. On i dalje uživa znatno poštovanje u bazi zbog istorijske pobjede na izborima 2019. godine, a zatim realizovanja Bregzita, kada je izgledalo da je izlazak Britanije iz Evropske unije u blokadi, navodi agencija Frans pres.

Iako je i dalje u centru političke i medijske pažnje neizvjestan je njegov stvarni kapacitet da nešto uradi imajući u vidu da ni njegovi pokušaji povratka na vlast ni pokušaji da vodi pobune protiv vlade oko nekih projekata nisu posljednjih godinu dana imali uspjeha.

I samo dva poslanika podnijela su ostavke iz parlamenta u posljednjih nedjelju dana dok su neki strahovali da će ovim izvještajem biti izazvan talas odlazaka što bi mogao da oslabi vladu Rišija Sunaka.

Bonus video: